İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta'dan fındık tepkisi geldi. Usta, "Bu nasıl perhiz bu ne salata turşusu" dedi.
Erhan Usta, yaptığı açıklamada fındıkta tekelleşmeye dur denilmesi gerektiğini belirtti. Samsun Milletvekili Usta, Ferrero'nun fındık sektörünü dizayn etmeye çalıştığını söyleyerek, "Hükümetin uygulamak istediği fındık politikası yurtiçindeki fındık fabrikalarını ve fındık sektöründe çalışanları mağdur edecek; Türkiye fındık sektörü uzun dönemde çok büyük risk altına girecektir. 740 bin hektarlık alanda fındık üretimi yapan 600.000 aile, 1.586 fındık ticareti ile iştigal olan firma, çoğu kadın çalışanı olan 20.000 kişilik istihdam varken Ferrero isimli yabancı bir firma, 2-3 yıldır uygulamaya koyduğu fındık alım politikası ile fındık sektörünü dizayn etmeye çalışıyor. Şöyle ki; sadece 160 adet firmadan kabuklu fındık alsalar geri kalan 1.426 firmayı yok saymış oluyorlar. TMO fiyatı 52 TL, Ferrero fiyatı 48+1 TL, Ferrero’ya fındık verebilenlerin fiyatı 46 TL veremeyenlerin fiyatı ise 44 TL. Bu nasıl perhiz bu ne salata turşusu" diye konuştu.
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Usta, fındık ile ilgili yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:
"Ferrero’nun yapmak isteği belli: Bu firma kakaoda, kahvede yapıldığı gibi fındık sektörünü de üç beş firmanın yönettiği tekele dönüştürmek ve orta vadede istediği fiyattan fındık alabilecek ortamı oluşturmak istemektedir. İzlediği yol tam olarak budur. Bunun için ilk adım olarak, fındık ihracatı yapan firmaları saf dışı bıraktı, daha sonrasında da değerli tarım adını verdiği sistematik yapıyla doğrudan üreticiye inerek, hedefi olan tam tekel yapısını tamamlayacak. Tüm bunlar göz önüne alındığında, Ferrero firmasının kabuklu fındık alımını durdurması, sadece kendi ihtiyacı olan iç fındığı alarak gerek içeride gerekse dışarıda haksız rekabetin ortadan kaldırılması sağlanmalıdır."















