SAMSUN HABER
Yayınlanma: 13 Aralık 2025 - 12:51
Güncelleme: 13 Aralık 2025 - 13:02
Samsun'a ve Doğu Karadeniz'e 19. yüzyılda seyyah kılığında gelen ajanlar

Samsun Kent TV'de Gürkan Sarıkaya'nın sunduğu Samsun'un Dünü isimli programa katılan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinden Doç.Dr. Ayşegül Kuş, 19. yüzyılda Doğu Karadeniz'e ve Samsun'a gelen seyyahların bilinmeyen hikayelerini anlattı.
SAMSUN HABER
13 Aralık 2025 - 12:51
Güncelleme: 13 Aralık 2025 - 13:02
Samsun Kent Haber bünyesindeki Samsun Kent TV YouTube kanalında başlayan Samsun'un Dünü programına katılan Doç.Dr. Ayşegül Koç, 19 yüzyılda Samsun'a ve Doğu Karadeniz'e gelen seyyahların hikayelerini aktardı.
Samsun'un tarihi ile ilgili bilinmeyenleri Samsun Kent TV YouTube kanalında anlatan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinden Doç.Dr. Ayşegül Kuş,19. yüzyıl döneminde Samsun'un durumunu, Saathane Meydanını ve kente gelen seyyahların tuttukları defterlerde yazanları Gürkan Sarıkaya'nın sunduğu 'Samsun'un Dünü' programında anlattı.Samsun Kent Haber, Samsun Kent TV YouTube kanalında başlayan Samsun'un Dünü programının konuğu olan Doç.Dr. Ayşegül Kuş, Samsun'un ve Doğu Karadeniz bölgesinin tarihine ışık tutacak bilgiler verdi. Doç.Dr. Ayşegül Kuş, "Gelen seyyahlar Samsun ve Trabzon şehri ile ilgili önemli bilgiler veriyor. Samsun 19. yüzyılın başlarında küçük bir köy görünümünde. İngiliz ajanı bir seyyah buralara geliyor. Pek çok yeri geziyor. Bu sıradan birisi değil. Buraya geldiğinde kenti küçük bir köye benzetiyor. Bu 19. yüzyılın ilk çeyreği. Daha sonra Trabzon'a geçiyor. Buharlı gemiler devreye girdiğinde ulaşım koşulları iyileşiyor. Gemiye biniyor Samsun'a geliyor. Vezirköprü, Havza, Ladik, Kayseri, Sivas, Tokat gibi illere geçmek için binek hayvan kiralayarak iç kesimlere geçiyor. 1850'li yıllarda Samsun gelişmeye başlıyor. Özellikle tütün ekimi, mısır, hint keneviri ekimi ile ticari canlılık oluşuyor. Samsun Bağdat'a Halep'e kadar geçit veren bir şehir haline geliyor. Samsun'da 1850'li yıllarda İngiliz Konsolosluğu bulunuyor, Fransız Konsolosluğu kuruluyor. O tarihlerde İngiliz Konsolosu bugün Kadıköy olarak bilinen yerde oturuyor. Samsun Kalesi o yıllarda yavaş yavaş yıkılmaya başlamış. Seyyahlar bunu anlatıyor. Yeni yerler ve yerleşim yerleri açılıyor. Kale duvarları sökülüp ev inşasında kullanılmış. " dedi.
KARA SAMSUN ADI NEREDEN GELİYOR?Doç.Dr. Ayşegül Kuş, Samsun'da bugün Kara Samsun mahallesi olarak anılan yerleşim yerlerinin adının nereden geldiğinide anlattığı proğramda "Osmanlı Samsun'u ele geçirmeden önce Ceneviz kolonisi var şehirde. Amisos Tepesi olarak denilen yerde Cenevizliler ticaret yapıyor. Seyyahlar bunu o dönem söylüyor. Beyazıd döneminde burası ele geçirilince Cenevizliler, bugünki Amisos Tepesi olarak bilinen yeri yakıyorlar. Günlerce siyah dumanlar yükseliyor. Kara Samsun adı buradan geliyor. Halk buraya Kara Samsun adını veriyor" diye konuştu.
İlginizi Çekebilir

















Kara samsun ismi orada yangın olduğu için şehir telef oluyor, kara samsun ismide buradan geliyor.