SAMSUN HABER
Yayınlanma: 01 Temmuz 2026 - 15:41
Güncelleme: 02 Temmuz 2026 - 18:39

Samsun'da AKSA Tarımın dronları zehirliyor! Mahalleli eylem yaptı!
Samsun'da sebze ve meyvelerinin AKSA Tarım'ın çeltik dronları tarafından yapılan ilaçlamadan dolayı zehirlendiğini söyleyen Çınarlık ve Yalı mahallesi sakinleri eylem yaparak durumu protesto etti.
SAMSUN HABER
01 Temmuz 2026 - 15:41
Güncelleme: 02 Temmuz 2026 - 18:39
Samsun'da çeltik tarlası ilaçlamasında kullanılan AKSA Tarım'a ait dronların kavak ağaçları ile birlikte sebze ve meyveleri zehirleyerek kuruttuğunu açıklayan Çınarlık ve Yalı mahallesi sakinleri, 3 yıldır aynı çileye katlandıklarını belirterek duruma tepki gösterdi.
Samsun'da AKSA'nın çeltik tarlalarında yaptığı drone ile ilaçlamaya, Çınarlık ve Yalı mahallesi sakinleri eylem yaparak tepki gösterdi. Drone ile yapılan ilaçlama nedeniyle ürünlerinin ve kavak ağaçlarının kuruduğunu söyleyen mahalle sakinleri, gece saatlerinde drone avına çıktıklarını açıkladı.Samsun'da Çınarlık ve Yalı mahallesi sakinleri, AKSA Tarım'ın çeltik tarlalarında yaptığı drone ile ilaçlama sebebiyle, kavak ağaçları ile birlikte sebze ve meyvelerinin kuruduğunu açıkladı.
Yapılan drone ile ilaçlamanın kanunsuz olduğunu belirten mahalle sakinleri bu nedenle gece saatlerinde drone avına çıktıklarını ve tespit ettikleri dronları jandarmaya bildirdiklerini kaydetti. AKSA Tarım'ın çeltik tarlalarında drone ile ilaçlama çalışması yapmadığı dönemlerde kavak ağacı ve ürünlerde herhangi bir kuruma olmadığını kaydeden mahalle sakinleri, bu nedenle açtıkları davayı kazandıklarını dosyalarının şuan istinafta olduğuna dikkati çekti.AKSA TARIM'IN DRON İLE İLAÇLAMASINA MAHALLE SAKİNLERİNDEN TEPKİ
Çınarlık ve Yalı mahallesi sakinleri gerçekleştirdikleri eylemde 'Binlerce fidanımız kurudu, sesimizi duyun, zehirlenmek istemiyoruz, 3 yıldır aynı zarar yeter' yazılı dövizlerde taşırken, Gazete Gerçek'ten Haydar Öztürk'ün haberine göre yapılan açıklamada şunları dile getirildi:"Çınarlık ve Yalı mahallesi sakinleri olarak bölgede çeltik tarlalarında yapılan drone ile ilaçlama nedeniyle bizim ürünlerimiz ve kavak ağaçları kurudu. Çeltik tarlalarında yapılan drone ile ilaçlama öncesi burada bir zarar olmazken, drone ile ilaçlama başladıktan sonra zararlar meydana geldi. Biz tarıma karşı değiliz. Ancak burada mahalle sakinlerinin ürünlerine zarar veren bir uygulama var. Bu nedenle açtığımız davada, lehimize sonuçlandı. Dosya şuan istinafta. Dava nedeniyle 2023 yılından beri devam eden bu drone ile ilaçlama uygulaması 2024 yılında durduruldu. 2024 yılında drone ile ilaçlama durdurulduğunda ürünlerimizde herhangi bir zarar oluşmadı. Ancak 2025 yılında bu uygulama tekrar başladı. Bu nedenle bizde tekrar dava açtık. Şuan drone ile ilaçlama devam ediyor ve bizde mahalle sakinleri olarak gece vakti drone avına çıkıyoruz. Tespit ettiğimiz droneleri jandarmaya bildiriyoruz. Yetkililerden yaşadığımız bu soruna çözüm bekliyoruz" dedi.
İlginizi Çekebilir














AK Partili Meclis Başkanvekilinin DEDİĞİ GİBİ "Her canlı ölümü tadacaktır" .
Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık. Tarımda teknolojiden faydalanmak lazım. Verimlilik, karlılık, zamandan tasarruf, ilaçtan tasarruf, traktör tekerlerinin çiğnediği alanların kurtarılmasından kaynaklı ekilen alanın maksimum olması , yakıt tasarrufu. Ama çevre ve doğa bu işten zarar görüyorsa belki dronların etkileyemeyeceği mesafe tespit edilip o alan eskiden olduğu gibi klasik ilaçlama yöntemleri kullanılarak bir orta yol bulunabilir.Bilimsel bir ispat yapılmadıysa psikolojik algıyıda hesaba katmak gerekir. Cep telefonları için dikilen direklerin etrafındada benzer şikayetlerle davalar açılmıştı.Yapılan incelemelerde referans değerlerde ve zararsız bulundu çoğu.Ankara yolu üzerindeki çimento fabrikası ilk kurulduğundada etraftaki şeftali bahçesi sahipleri toz bulutu oluştuğunu ve ağaçlarına zarar verdiğini söyleyerek benzer davalar açtılar. Yapılan incelemede fabrikadaki üretim teknolojisinin yeni sistem olduğu ve bahsedilen tozu üretmediği ortaya çıktı. Bilime güvenelim.