Samsun'da Eti Bakır İşletmeleri'nin deniz üzerinde 179 bin 726 metrekare alanı doldurarak yapacağı asit, bakır, fosfat, pirit, gübre ve silis depoları ile 25 futbol sahası kadar alanın kapatılacağı belirtilerek, bu durumun kıyı kanununa aykırı olduğu gündeme getirildi.
Samsun'un Tekkeköy ilçesinde Eti Bakır İşletmeleri tarafından yapılacağı gündeme gelen depoların Samsun'un geleceğini tehdit ettiği belirtilen açıklamada, söz konusu projenin toprağı, denizi ve suya zarar vereceği halk sağlığını da ciddi şekilde tehdit edeceği kaydedildi.
ETİ BAKIR'IN YAPACAĞI DEPOLAR TEHDİT EDİYORSamsun Çevre Platformu(SAMÇEP) tarafından Eti Bakır İşletmeleri'nin deniz üzerine dolgu yaparak hayata geçireceği asit, bakır, silis, fosfat ve gübre depoları ile ilgili geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, söz konusu depoların kıyı kanununa aykırı olduğu belirtilerek, şunlar dile getirilmişti.
"3621 Sayılı Kıyı Kanunu’nun 6. maddesi Kıyılar, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açıktır. hükmünü içerirken, 7. maddesi ise kıyıların kamu yararına kullanılmasını zorunlu kılar. Ancak proje, 180.000 metrekarelik bir alanda, 900 bin metreküp dolgu ve 2.430.000 ton malzeme ile dolgu yapılmasını öngörmekte, bu da yaklaşık 25 futbol sahası büyüklüğünde bir alanın özel sanayi faaliyetleri için kıyıya kapatılması anlamına gelmektedir. Bu durum, Anayasa’nın 43. maddesi ile de açıkça çelişmektedir. Projenin ÇED Raporu tehlikeleri bizzat ortaya koymaktadır. Raporun kendisi bile projenin tehlikelerini gizleyememektedir. Fosforik ve sülfürik asit gibi tehlikeli kimyasalların depolanacağı belirtilmektedir. Taşma havuzlarının sızdırmazlığı teorik olarak açıklanmış; ancak deniz akıntıları, zemin geçirgenliği ve bölgenin deprem riski dikkate alındığında önlemlerin yeterliliği bilimsel olarak belirsizdir. İnşaat ve işletme sürecinde ortaya çıkacak emisyonların kümülatif etkisi yetersiz analiz edilmiştir. Bunun yanı sıra, yapılacak dolgu nedeniyle denizlerdeki oksijen döngüsünü sağlayan ve 5–12 metre derinlikte yaşayan deniz yosunları yok olacaktır. ÇED raporundaki flora-fauna değerlendirmeleri yalnızca listelemeye dayalıdır. Koruma stratejilerine dair somut bir içerik bulunmamaktadır. Oysa bu bölge, su ürünleri üretim alanı, kuş göç rotası ve denizel biyoçeşitlilik açısından son derece önemlidir. Planlanan dolgu alanının doğusunda yer alan kıyılar, özellikle Costal mevkiinde, birkaç yıl içerisinde ciddi erozyonla karşı karşıya kalacaktır."
















BURADA DÖKÜLEN HER KAMYON DOLGU ÇATALCAMDA DENİZİN YUKSELMESİYLE ORAYADA BİR KAMYON DOLGU DOKMEK GEREKİYOR DENGE ANCAK BOYLE SAĞLANIR.
hiçbir şey olmaz! bence daha çok depolama alanı yapılarak bölgenin gelişmesine katkı sağlamalıyız. bizim insana sağlığa ihtiyacımız yok. önemli olan iş.