Samsun'da göllerde balık bırakmayan İsrail Sazanı için operasyon yapılacak. DOKAP tarafından desteklenecek proje kapsamında Samsun'da bulunan göllerde 860 ton İsrail sazanının avlanması hedefleniyor.
Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, İsrail Sazanı ile mücadele kapsamında hayata geçirilecek proje ile ilgili yaptığı açıklamada, "Projenin toplam bütçesi 918 bin 500 TL olup, soğuk hava depoları için 398 bin 840 TL, fanyalı ağ malzemeleri, can yeleği ve sintine pompasına toplam 48 bin 675 TL, 800 adet çift taraflı pinter ağı ve 80 adet fanyalı ağ için 397 bin 440 TL yüklenici firmaya ödeme yapılmıştır. Geriye kalan 200 adet çift taraflı pinter ağının (68.040 TL) ödeme işlemleri devam etmektedir. Projenin uygulama süresi 3 yıl olarak belirlenmiş ve bu 3 yıl içinde avlanabilecek istilacı türün miktarı 25 adet tekne için yıllık, yaklaşık olarak 290 ton olup, 3 yılın sonunda ise 860 ton istilacı tür avlanmış olacaktır" dedi.

Samsun'da israil sazanı ile mücadele kapsamında balıkçılar için düzenlenen ağ dağıtım töreninde konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Sağlam, şu bilgileri verdi.
"Projenin uygulama sahası olan Vezirköprü İlçesi sınırları içerisinde Altınkaya Baraj Gölü 2'inci avlak bölgesinde faaliyet gösteren Vezirköprü Çeltek Kıratbükü, Saray ve Çevre Köyleri Su Ürünleri Kooperatifinde beş balıkçıya yılda 3 kez, 2 adet fanyalı uzatma ağı, Bafra ve 19 Mayıs İlçeleri sınırlarında bulunan Balık Gölleri Lagün Kompleksinde faaliyet gösteren kooperatiflere Yörükler, Doğanca ve Sarıköy Su Ürünleri Kooperatiflerinde 20 balıkçıya her yıl 20’şer adet boğazlı pinter ağları temini öngörülmüştür. Projede görevli balıkçıların can güvenlikleri için 25 adet sintine suyu boşaltma pompası ve 50 adet can yeleği projelendirilmiş ve dağıtımı sağlanmıştır. Ayrıca avlanan İsrail Sazanlarının bozulmadan muhafaza edilmesi amacıyla biri Yörükler Su ürünleri Kooperatifine, diğeri ise Vezirköprü Çeltek Su ürünleri Kooperatifine olmak üzere toplamda 2 adet soğuk hava depoları temin edilmiştir. Ağların temini sürecinde döviz artışı kaynaklı fiyat yükselişi nedeni ile öngörülen 1200 adet pinter ağının tamamı alınamamış olup, bütçenin yettiği miktar olarak 1000 adet pinter ağı temini yapılmıştır."
Öte yandan Samsun'un Ondokuzmayıs ilçesinde gerçekleşen törene Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, DOKAP Başkan Yardımcısı Şeref Demir, Samsun Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü İcabi Çağan, Samsun Ondokuzmayıs Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş, Ondokuzmayıs İlçe Tarım ve Orman Müdürü Galip Baykal, Su Ürünleri Kooperatif Başkanları, Şube Müdürleri, ilgili personel ve üreticiler katıldı.













