Samsun Yurt Savunma
HaberlerSamsun Haber

Samsun depremle sallandı! Samsun için ürküten deprem açıklaması!

Samsun depremle sallandı! Samsun için ürüküten deprem açıklaması! Samsun için İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Şube Başkanı Hüseyin Talak'tan Kahramanmaraş'ta yaşanan 7.4 şiddetinde ki depremin ardından ürküten açıklama geldi.

Samsun Kent Haber
2 dk okuma
Samsun depremle sallandı! Samsun için ürküten deprem açıklaması!

İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Samsun Şube Başkanı Hüseyin Talak, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilin etkilendiği 7.4 şiddetinde ki depremin Samsun'da da hissedilmesi ile ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

İMO Samsun Şube Başkanı Talak, Samsun'un Kuzey Anadolu Fay Hattının yakınında bulunduğunu, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ise Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

OLURSA SAMSUN CİDDİ ETKİLENİR
İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hüseyin Talak, Samsun Kent Haber'e yaptığı özel açıklamada, "Maraş'ta yaşanan deprem Samsun'da da ciddi şekilde hissedildi. Bizde bu sarsıntıyı hissettik. Depremin olduğu Doğu Anadolu Fay hattı, Samsun'un  yakınından geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı'na bağlanıyor.Yaşanan 7.4 şiddetinde ki deprem, yüzeye yakın olduğu için, hem etki alanı genişledi hem de ciddi anlamda çok sayıda şehirde hissedildi ve hasara sebebiyet verdi. Samsun Merkez Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasına göre her ne kadar ikinci derece deprem bölgesinde görülse de, Samsun merkezli bu büyüklükte bir deprem olması halinde, Samsun bu depremden ciddi olarak etkilenebilir" dedi.

DENİZ KIYISINA YAKIN YAPILAR RİSK ALTINDA
İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hüseyin Talak, yaptığı açıklamada ayrıca Samsun'da 1999 öncesi yapılmış  özellikle de mühendislik hizmeti almamış eski yapıların riskli durumda olduğunu da belirtti. Samsun'un denize kıyısı olan bir şehir olduğunu, Samsun da yaşanabilecek olası büyük bir depremde kentte kıyıya çok yakın olan binalardaki sıvılaşma riskinden dolayı önemli hasarlar meydana gelebileceği uyarısında bulunan Talak, acil olarak kentin "Deprem Master Planı"nın yapılması gerektiğine dikkat çekti.

İLKADIM VE CANİK'TE RİSK VAR
Talak, Samsun Kent Haber'e yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:
"Şayet Ladik'te 7.4 büyüklüğünde bir deprem olursa, Samsun bu depremden ciddi olarak etkilenecektir. Samsun'un acil Deprem Master Planına ihtiyacı var. Mevcut yapı stoğunun değerlendirilmesi, eski yapıların performans analizlerinin yapılması gerektiğini söylüyoruz ama maalesef karşılık bulamıyoruz. Denize kıyısı olan şehirlerde deniz kıyılarına yapılan yapılarda sıvılaşma riski var, bu durum deprem olması durumunda bu bölgelerde ciddi sorunlar yaratabilir. Samsun'da Atakum ilçesindeki yapıların büyük bir kısmı 1999 depreminden sonra yürürlükteki deprem yönetmeliklerine uygun olarak projelendirilmiş ve  inşaa edilmiş yapılar , bu sebeple Atakum yapı stoğu açısından diğer merkez ilçelere göre daha şanslı durumda gözüküyor. İlkadım ve Canik ilçelerindeki eski yerleşim yerleri deprem dayanımı açısından riskli durumda. Samsun'da 1999 yılı öncesi yapılan yapılarda ciddi risk var. Bu yüzden Samsun'un Deprem Master Planı mutlaka yapılmalı. Yerel idarelerde deprem konusunu daha fazla ciddiye almalı." 

Kaynak:SamsunKentHaber.com.tr
- Samsun Kent Haber'e ait özel haberdir. Kaynak gösterilse dahi başka mecralarda yayınlanamaz. Her türlü hukuki hakkı saklıdır.

Kaynak: Samsun Kent Haber

Yorumlar (8)

Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.
G
Gökmen efe

Korktuk 4 denizde korkulur bu alemet geldini gösterir inşallah baskabise olmaz inşallah bütün halka geçmiş olsun dileklerimizi iletiririm

Yanıtla
Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.
A
Adige 55

Herkes binasının altında dükkan olanlar dikkatle baksın dükkanları büyütmek için kolonlar yıkılmış olabilir maazallah

Yanıtla
Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.
A
Adige

Dedemin çocukluğunda samsunda cok buyük deprem olmuş ağaçlar yere yatıp yatıp kalmış diye anlatırdı aradan 100 yıla yakın geçmiş olduğuna göre fay hattının harekete geçmesi çok yakın olabilir öyle birşey olursa yandık samsun yerle bir olur Allah hepimizi korusun

Yanıtla
Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.
M
Mihirmah Seyhan

Deprem güçlü olursa bence Samsun diye bir şey kalmaz Allah herkes yardımcı olsun

Yanıtla
Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.
T
Tugce termeli

Bizde de okulda salandık ilk önce basımı salanıto sandık Allah'ım hepimizi morusun

Yanıtla
Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.
d
dilara durmuş

Samsundaki deprem çook kötüydü ve hissettim o kadar korktumki samsunda büyük deprem ne zaman meydana gelecek

Yanıtla
Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.
R
Reis babul

Az önce samsun ilkadim kalkancada ev sallandı çok korktum inşallah korkutucu birsey olmaz

Yanıtla
Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.
S
Sade Vatandaş

Sadece Canik ve İlkadım mı. Yahu Atakum Balaç mevkii, Çobanlı'ya kadar komple heyelan bölgesi. Ve buralarda gökdelen büyüklüğünde onlarca bina mevcut. Allah göstermesin, büyük bir sarsıntıda, Atakum ilçesinin büyük çoğunluğu yerle bir olma tehlikesi ile karşı karşıya. Müteahhitler deseniz, onlar zaten belediyelere parayı bastırıp istediklerini yaptırıyorlar. Onlar için millet ölmüş, kalmış umurlarında değil. Valla devletin kurumları ne iş yapar anlamıyorum.Denetimler sıfır. Hatta onlar bile müteahhitleri kısmen tanıdıkları için çoğu şey görmezden geliniyor. Kim kime dum duma. Sanki muz cumhuriyeti ülkesi.

Yanıtla
Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.