CHP Samsun Milletvekili Op.Dr. Murat Çan, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren esnafın basit usulden, gerçek usule geçeceğini belirterek, "Krizin faturası dar gelirliye ve esnafa kesildi" dedi.
Samsun'da 12 bin esnafın basit usulden, gerçek usulde vergi sistemine geçeceğini ve bu durumun büyük olumsuzluklara neden olacağını açıklayan CHP Milletvekili Op.Dr. Murat Çan, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren taksici, minibüsçü, tamirci, lokantacı ve kuyumcu gibi çok sayıda meslek grubunun artık KDV, stopaj, geçici vergi ve defter tutma zorunluluğu geleceğini açıkladı.
MURAT ÇAN, BASİT USULDEN GERÇEK USULE GEÇİLECEK OLMASINI ELEŞTİRDİBasit usulden, gerçek usule geçilecek olması ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, "Bu kararın ağırlıklı olarak Bafra, Çarşamba, Terme, Havza ve Vezirköprü ilçelerinde basit usule tabi mükellefleri doğrudan etkileyeceğini görüyoruz. Taksiciye, minibüsçüye, lokantacıya, tamirciye, kuyumcuya daha fazla vergi dayatan bu düzenleme, küçük işletmelerimizin can damarını kesmek demektir. Zaten yüksek kira, elektrik, akaryakıt ve girdi maliyetleri altında ezilen esnaf, şimdi de KDV, stopaj, geçici vergi ve defter tutma yükümlülüğü ile karşı karşıya bırakılmaktadır. Üstelik getirilen dijital zorunluluklar, e-fatura, e-defter gibi esnafın büyük çoğunluğu için erişilebilir değildir. Özellikle yaşı ilerlemiş, teknolojiye erişim imkanı olmayan esnafımız bu sistemlere uyum sağlayamayacak, faaliyetini sonlandırmak zorunda kalacaktır. Bu tablo, kepenk kapatmaları hızlandıracak, işsizliği artıracak, kayıt dışılığı patlatacaktır. Girdi maliyetleri altında ezilen küçük işletmeler bu yükü kaldıramaz. Daha da önemlisi: Esnaf bu ek maliyeti ürün ve hizmet fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacak, bu da doğrudan vatandaşın alım gücünü eritecek. Yani iktidar, krizin faturasını yine dar gelirliye ve esnafa kesmiştir. Yandaş müteahhitlere milyarlar aktaran Saray, mahalle bakkalını, minibüsçüyü, tamirciyi ve en nihayetinden vatandaşımızı cezalandırıyor. Bu, açıkça haksızlıktır, adaletsizliktir! Esnafımızı cezalandıran bu düzenlemeyi kabul etmiyoruz."
















Neden krizin faturası esnafa kesilsin. Bence esnafın bu işte bir zarari yok hatta karlı olacak . Esnaf bu zamana kadar binliraya yaptığı işi vergi veriyo diye binikiyuz liraya yapacak hatta müşteriye vergi veriyoruzu bahane edip bin liraya yaptığı işi binbeşyuz liraya yapacak daha fazla kar edecek. Bu işin ceremesini yine bu fakir halk cekecek