Samsun'un simgesi Onur Anıtı heykelini yapan ünlü heykeltraş Heinrich Krippel'in Viyana'da bir mezarının dahi olmadığı ortaya çıktı.
Samsun'dan Viyana'ya giden eski CHP İl Başkanı ve Avukat Tufan Akcagöz, Onur Anıtı'nı yapan Krippel'in mezarını ziyaret etmek istedi. Gittiği Ober Sank Veit mezarlığında Heinrich Krippel'in mezarının, sahip çıkan olmadığı için başka bir cenaze sahibine satıldığını öğrenen Tufan Akcagöz, Viyana'dan yaptığı videolu yayın ile vefasızlığı gözler önüne serdi.
Heinrich Krippel'in 1925 yılında Atatürk anıtları yaptırılmak amacı ile dönemin Türk hükümetinin davetlisi olarak Türkiye’ye geldiğini ve 1938 yılına kadar 13 yıl Türkiye’de kalarak Atatürk heykelleri yaptığını çektiği videoda anlatan Tufan Akcagöz, "Onur Anıtını yapanın hatırasına sahip çıkmak, en az onur anıtına sahip çıkmak kadar önemlidir" dedi.
VİYANA BÜYÜKELÇİSİ İLETİŞİM KURDU
Viyana doğumlu olan ünlü heykeltraş Heinrich Krippel'in bir mezar taşının dahi olmadığı, mezar yerinin başka bir cenaze sahibine satıldığını duyuran Tufan Akcagöz'ün yayımladığı video ve sosyal medyada yaptığı paylaşımlar üzerine Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Akcagöz ile sosyal medyada iletişim kurarak
Heinrich Krippel'in mezar yerinin yapılması ile ilgili girişimleri başlatacaklarını açıkladı.
KRİPPEL'İN MEZAR YERİ SATIN ALINACAK
Avusturya Türk Kültür Cemiyeti Başkanı Birol Kılıç'ta Tufan Akcagöz'ün gündeme getirdiği durum ile ilgili yaptığı açıklamada "Sayın Avukat Tufan Akçagöz’e teşekkür ederiz. Derhal bu konuda masrafı ve bürokratik zahmeti ne olursa olsun harekete geçip Atatürk’ün sevdiği, saydığı ve yanına çağırıp bizzat poz verdiği Henrich Krippel için şanına, şerefine ve Türk Milleti’nin kendisine duyduğu şükranlarını ifadesi için aynı yerde bir mezar yeri satın alınacak, varsa kemikleri oraya taşınacak . Hep birlikte merhum Krippel´in Avusturya’da yaşayan mezarı başında Atatürk sevdiği, saydığı ve el üstünde tuttuğu Avusturya’nın bu büyük evladının önünde dua ederek aziz hatırası önünde saygı duruşunda bulunacağız. Atatürk’ün sevdiği bu büyük Avusturyalı sanatçıyı bağrımıza basacağız." dedi.















