Samsun'un Kavak ilçesinde orman alanı yokedildi!
Samsun'un Kavak ilçesi Karapınar ve Köseli mahallerinin içinde bulunduğu ormanlık alan adeta yok edildi.


Samsun'un Kavak ilçesinde orman alanı yokedildi! Kavak ilçesi Karapınar ve Köseli mahallelerinin bulunduğu alana yapılacak taş kırma ve taş ocağı tesisi için ormanlık alan yokedildi.
Samsun'un Kavak ilçesinde Köseli ve Karapınar mahallesi sakinleri ise ormanlık alanın yokedilmesine tepki gösterdi. Kavak ilçesinde yapılacak taş kırma ve taş ocağı tesisinin bölgede içme suyu ve ormanlık alana büyük zararlar vereceğini söyleyen mahalle sakinleri bir bildiri yayımlayarak durumu eleştirdi.Köseli ve Karapınar mahalleleri arasında yapılacak taş kırma ve taş ocağı tesisi ile birlikte bölgede yapılmak istenen çimento fabrikası ile ilgili şunları dile getirdi:
"Değerli Samsun kamuoyuna duyurulur: Samsun ili Kavak ilçesi Karapınar ve Köseli Mahalleleri ( köyleri) arasında, 6 köyün içme suyu ve tarımsal sulama kaynakları üzerinde ve tamamı orman alanı olan bölgede neler oluyor? Orman alanı ve su kaynakları üzerine, taş ocağı ve kırma-yıkama-eleme tesisi kurularak yıllık yaklaşık 1.200.000 ton taş çıkartılmaya çalışılıyor. 20 yıl önce alınan ruhsata rağmen yerinde tek bir kere dahi inceleme yapılmadan ruhsat verilmesi kime hizmet ediyor?20 yıldır tek bir kazma dahi vurulmadığı halde, 5 yıl içinde çalışma yapılmaması halinde iznin iptal edilmesi gerektiğini belirten yasa çiğneniyor. İzin verilirken jeoloji bilgilerinde Samsun bölgesine ait yıllar önceki kitabi bilgiler örnek gösteriliyor. Yerinde yapılmış tek bir sondaj vb çalışma dahi olmadan, kilometrelerce karelik Samsun bölgesinde taş ocağı kurulması için alternatif alanın olmadığı iddia edilmesi kime hizmet ediyor? Alternatif alanın olmadığı iddia edilerek tamamı orman alanı olan ve 6 köyün içme ve zirai kullanma su kaynaklarının üzerine taş ocağı açılmasında kamu yararı olmadığı açıkken, kimin yararına hizmet ediliyor? Daha önce bölgede 35-40 yıl önce 4 adet taş ocağı kurulmuştu. Bu 4 taş ocağının köylüye, tarım arazilerine, su kaynaklarına ve doğaya zarar vermesi üzerine kapatıldı.
2006 yılında şu an kurulması planlanan taş ocağının 100 metre karşısı- na başka bir firma tarafından, taş ocağı ve kırma-eleme-yıkama tesisi kuruldu. Taş ocağının ve tesisin hukuka aykırı olarak kurulduğu bilirkişi tarafından tespit edildi. Samsun 1. İdare Mahkemesinin 2006/3467 Esas 2008/322 Karar sayılı kararıyla İPTAL kararı verildi. İptal kararı, Danıştay 6. Dairesinin 2008/7465 Esas 2010/10392 Karar sayılı kararı onanarak kesinleşti. Kurulmaya çalışılan hemen bitişik parsele, başka bir firma tarafından kurulmak istenilen taş ocağı ve kırma-eleme-yıkama tesis için orman kesim izni için Orman Bakanlığına başvuruldu. Ancak Orman Bakanlığı tesisin orman-köylü ilişkilerine zarar verebilecek olması ve kamu yararı olmaması nedeni ile İZİN VERMEDİ. Kamuoyuna saygı ile duyurulur..."
İlgili Haberler
Yorumlar (4)
e'DE NE YAPALIM. kAVAK'I BU HALE GETİRENLERE Kavaklılar olarak yine oy verdiniz. Vermeye de devam edeceksiniz. Size mi üzülelim.
Yanıtla
oy konusunda haklı olabilirsin. Ancak unutmayın bu topraklar sadece oy verenlerin değil, hepimizin. Kimisi ihanet eder kimisi emanete sahip çıkmak için mücadele eder. Her ne kadar ihanet edenler olsa da son ırmak kurumadan son ağaç kesilmeden önce insanları uyarmaya çalışan birçok Kavaklı hemşehrimiz de var. Lütfen sadece ihanet edenleri değil, emanete sahip çıkmaya çalışanları da görün ve destek verin. Teşekkürler...
Samsunda delinmedik dağ bırakmadılar.yeşili en az şehir olduk.orman müdürlüğü dahi Samsun'da değil.havadan dronla bir bakın.
Yanıtla
Bizi yok etmeye çalışıyorlar.. Hangi Avrupa, ABD ülkelerinde doğaya bu denli zarar veriliyor.. Buna izin verenlere göz yumanlara yazıklar olsun..



