Samsun'un Vezirköprü ilçesinde yok olmaya yüz tutan meslekler arasında bulunan bakırcılık sanatını 39 yıldır yapan Şakir Temizer, çırak bulamamaktan şikayet etti. Vezirköprü ilçesinde bulunan Bakırcılar Çarşısında, 1978 yılında mesleğe babasının yanında çırak olarak başladığını söyleyen Şakir Temizer, tam 39 yıldır bakıra hayat veriyor.
Bakırcılık mesleğinin yaşatılması için çırak ihtiyaçlarının olduğunu ancak çırak bulamadıklarını söyleyen Şekir Temizer, "Çırağa ihtiyacımız var ama yetişmiyor. Bu meslek insanı doyurur ama gençlerin elinde telefon, altında motosiklet ya da araba, çalışmak yerine boş boş dolaşmayı tercih ediyorlar" dedi.
Samsun'un Vezirköprü ilçesi merkezindeki tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda sayıları giderek azalan bakır ve kalay ustaları, bütün zorluklarına rağmen babadan, dededen kalma mesleklerini sürdürüyor. Mesleğe 1978 yılında babasının yanında çırak olarak başlayan Temizer de yok olmaya yüz tutan bu işi yapanlardan biri. Şakir Temizer, küçük dükkanında usta arkadaşıyla günde 12 saat çalışarak bakırdan çeşitli eşyalar üretiyor.
Mesleğini çok sevdiğini dile getiren bakır ustası Şakir Temizer, yaptığı açıklamada "Bu dükkanda usta arkadaşımla birlikte çalışıyoruz. İki arkadaş, bakırla ilgili her şeyi yapıyoruz. Ham maddeyi Çorum'dan alıp burada işliyoruz. Bakırı ocakta ısıtıp şeklini verdikten sonra telini sarıyoruz. Parçaları birbirine kaynattıktan sonra ürünümüz kullanıma hazır oluyor. Kazan, tava, bakraç, yemek tası gibi ürünler yapıyoruz" diye konuştu.
Bakırın hayatının bir parçası haline geldiğine işaret eden Temizer, "Bakır artık hayatımızın her yerinde. Evimizde bakırdan kaplar, eşyalar kullanıyoruz. Nereye gidersem gideyim aklım hep işte. Ben buraya gelmediğimde, çalışmadığım zaman kötü oluyorum. Bir an önce gelip çalışmak istiyorum. Hem elimde hem de hayatımda bakırın izi var. Ömrümü bu işe adadım." diye konuştu.
İstanbul, Eskişehir, Amasya başta olmak üzere Türkiye'nin pek çok kentine bakırdan yaptığı ürünlerden gönderdiğini dile getiren Şakir Temizer, "Bakırın ömrü 50 sene. Kolay kolay eskimez. 2-3 senede bir kalaylatıp kullanabilirsiniz ama kalaylatmadan kesinlikle kullanmamak lazım." dedi.