Samsun'dan geçtiğimiz haftalarda kalkan balığı avı için Rusya ve Ukrayna karasularına açılan balıkçılarla ilgili Samsun Tarım ve Orman Müdürlüğünden açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada kaçak olarak avlanan 3 bin 620 kilo kalkan balığı ele geçirildiği belirtildi.
Samsun'un Yakakent ilçesinden Rusya ve Ukrayna karasularına açılan balıkçılara geçtiğimiz hafta ateş açıldığı gündeme gelmişti. Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, Rusya ve Ukrayna karasularına açılan ve kaçak yollarla balık avı yapan balıkçılarla ilgili açıklama yaptı. Sağlam, "Yakakent açıklarında denizde yapılan denetimlerde Rusya ve Ukrayna karasularında avlanarak kaçak yollarla ülkemize sokulmaya çalışılan 3620 kg Kalkan Balığı ele geçirildi. Sahil Güvenlik Yakakent Kolluk Destek Timi Komutanlığı tarafından el konulan Kalkan Balıkları Yakakent İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Su ürünleri Kontrolörlerine tutanakla teslim edildi. Teslim alınan 3620 kilo kalkan balığının mülkiyeti kamuya geçirildi." dedi.
"Kalkan balıklarının uzun süre gemide kalması, uygun istiflemenin yapılmaması, taşıma ve saklama koşullarında soğuk zincir kurallarına riayet edilmemesi gibi nedenlerle bozulma sürecine girdiği gözlemlenmiştir. İlçe Müdürlüğümüz Veteriner Hekimleri tarafından verilen insan sağlığı açısından tüketimi uygun değildir raporu doğrultusunda, vatandaşlarımızın tüketimine sunulamayacağı anlaşılarak el konulan 3620 kilo kalkan balığının tamamının balık unu olarak değerlendirilmek üzere pazarlık usulü ile satışı gerçekleştirilmiştir. Sahil Güvenlik Yakakent Kolluk Destek Timi Komutanlığı ve İl ve İlçe Müdürlüğümüz Kontrol görevlilerince tutulan tutanaklara istinaden Kaçak Balıkların yakalandığı gemilere ve ilgili gerçek kişilere 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu’na muhalefet nedeniyle İdari Para Cezası uygulanmıştır."