Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne Gülsan Sanayi Sitesinde yeşil alanları, ticaret alanı çevirerek satıp, esnafın malına çöktüğü iddiası ile dava açıldı.
Samsun'da Gülsan Sanayi Sitesi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Ülker, Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne tapu maliklerine ait yeşil alanları ticaret alanına çevirip sattığı iddiası ile, dava açtıklarını söyledi.
YEŞİL ALANI TİCARET ALANINA ÇEVİRDİLER
Samsun'da Gülsan Sanayi Sitesi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Ülker, Büyükşehir Belediyesi'nin Gülsan Sanayi Sitesinde hileli imar uygulaması yaptığını iddia etti. Ülker, yaptığı açıklamada, "Samsun Büyükşehir Belediyesi bir yandan, kendilerine ait yeşil alanları ticaret alanına çeviririp satarken, diğer taraftan Gülsan Sanayide esnaflara ait tapulu mekanları yok fiyatına kamulaştırma yoluna gitmekte. Canik'te yeşil alana ihtiyaç vardıysa, neden? kamuya ait ceza evi alanı ile Hurdacılar Sitesi ile çevresini yeşil alan yapmayıp imara açtınız, neden 1.sanayiye ait yeşil alanları ticaret alanını çevirip sattınız. Gülsan sanayi sitesinin şehrin geleceği için değişim yaşaması aşikardır. Bunun için esnafın alın teriyle edindiği mülklerine adeta çökmek adil midir?" dedi.
PROJEMİZİ ELİNİN TERSİYLE İTTİGülsan Sanayi Sitesi'nin yapıldığı dönemde Düzenleme Ortaklık Payı kesintisinin yüzde 5 olduğu halde, yüzde 42 kesinti yapıldığını kaydeden İbrahim Ülker, yaptığı açıklamada, "Yeşil alan-otopark ve görüntü estetiği gibi sorunlar bahane edilerek, tapu haklarımız adeta iç edilmektedir. Gülsan Sanayi Sitesi'nin gelişen Samsun şartlarına göre değişime uğramasına daha güzelleşmesine estetik kazandırılmasına karşı değiliz. Ancak şehrin en az 50 yıl geleceğine hizmet edeceğine inandığımız modern bir ticaret merkezi olmasını talep etmekteyiz. Kendi imkanlarımızla örnek bir proje hazırladık ve Büyükşehir belediye başkanımıza sunduk. Projemiz, Belediye başkanımız sayın Mustafa Demir tarafından, değerlendirmeye dahi alınmamış, adeta elinin tersiyle itmiş ve kabul etmemiştir. Bu proje özetle; alan yükseltilerek alt kısmı tamamı otopark, yüzeyde alışveriş için gelecek insanların zaman geçirip dinleneceği 4 ayrı park ile turist kafilesi otobüslerinin park edebileceği yüzeyde otobüs park alanları gibi diğer sosyal donatılara haiz bir projeydi. Tüm kararlar yaptım oldu zihniyetiyle; mekan sahiplerinin gıyabında adeta kefen biçilmiştir. Buunla da kalmayıp, Samsun halkımıza defalarca yapılan basın açıklamalarıyla Gülsan sanayi esnafı (Adeta kamu alanında bir işgalci) gibi gösterilme gayretine girişerek yanlış bilgilerle kamuoyu oluşturma yolu seçilmiştir" diye konuştu.
MAHKEME İPTAL KARARI VERDİGülsan Sanayi Sitesi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Ülker, açıklamasına şöyle devam etti:
"Samsun Büyükşehir Belediyesi (Öyle olmaz-böyle olur dercesine ve gıyabımızda) bu kez; 14/12/2015 tarihli 516 numaralı meclis kararını meclisten geçirmiştir. Bu planda DİNİ TESİS VE REKREASYON alanı olarak karşımıza çıkmıştır. Bu karara süresinde tapu maliklerince yapılan itirazlar, idare mahkemesine açılan çok sayıda davalardan sonra. Samsun 2. İdare mahkemesi, 2017/316 sayılı 16/02/2017 tarihli anılan plana ait meclis kararına yürütmeyi durdurma ve akabinde iptaline karar vermiştir. Devamında ve Samsun Büyükşehir Belediyesince istinaf ve temyize taşınan bu dava, üst mahkemeler ile temyiz safhasında Danıştay Altıncı Dairesinin 2018/161 esas 2018/5022 sayılı kararıyla; tapu malikleri olarak bizlerin lehine onanmıştır. Temyiz süreci yaklaşık bir yıl sürmüş, bu süreçte (Dava kesinleşmediği için) belediye idaresi kamulaştırma işlemler başlatmış, davasını savunabilenler dışında ve kahir ekseriyeti 'mirastan çocuklarına kalan mülk' olanlardan 70’in üzerinde mekan kamulaştırılmıştır. Temyiz kararı kesinleşince kamulaştırma durmuştur. Mahkemenin iptal kararı kesinleştikten sonra eski 19 Mayıs Stadyum ve çevresi toplam 165.000 M2 YENİ MİLLET BAHÇESİ yapılmış Canik ilçemize ilave yeşil alan katılmıştır.Mahkeme bilirkişi raporlarında Canik ilçesinde; Samsun ili ortalamasının üstünde yeşil alan mevcut olduğu tespit edildikten sonra MİLLET BAHÇESİ ilave edilmiş yeşil alan daha da artmıştır. BU FİYATA HALI DAHİ ALINMAZ
"Samsun Büyükşehir Belediyesi ilgili birimleriyle görüşmelerinden aldığımız bilgiye göre, böyle bir alanda M2 birim fiyatı 2.000,00 TL olarak ve yapı için de M2 birim fiyatı da 2.500,00 TL olarak teklif edilmektedir. Binalarımızın kullanım-yıpranma bedelleri düşüldüğünde yapı için muhtemelen 1.000,00 M2 birim fiyatına denk gelecektir. Bu fiyatlara halı dahi alınamaz. Bu da ne kadar büyük hak kaybına uğradığımızı göstermektedir. Örneğin Gülsan Sanayi sitesi ile 1. Kısım sanayi sitesini bölen Ali Rıza Bey bulvarının 1.sanayi tarafında Samsun Belediyesince yeşil alandan Ticari alana çevrilen bir parselin M2 fiyatı 12.500,00 Tl. olarak 2022 yılı ortalarında Samsun Büyükşehir Belediyesince satılmış, inşaat yapılmaktadır.Aradan bir cadde geçmiş olanda adeta ülke sınırları gibi çok tezat haksızlıklar yaşanmış, yaşanmaktadır. Biz Güsan Sanayi Koruma Derneği olarak, tapu maliki ve aynı kaderi paylaştığımız mağdurlara; sakın Samsun Büyükşehir Belediyesinin adeta üzerimize çökme olarak addettiğimiz teklifini kabul etmeyiniz. Aksi halde büyük hak mahrumiyeti yaşarsınız. Dernek olarak hukuki ve mimari her konuda araştırma ve sonuçları elimizde mevcuttur. Hukuki sürece taşıma hakkımız vardır. Bu hakkı sonuna kadar kollanmaya kararlıyız."















