Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, Bafra Ovasından Rusya'ya gönderilecek sebzelerin Samsun'da laboratuvar olmaması nedeniyle Mersin'e gönderilmesi konusu ile ilgili açıklama yaptı.
Samsun Kent Haber Genel yayın Yönetmeni Haydar Öztürk'ün 'Samsun Limanında Laboratuvar Yok! Bafra Ovası Sebzeleri Mersin'e gidiyor' başlıklı köşe yazısı sonrası açıklama yapan Ticaret Borsası Başkanı Çakır, laboratuvar sorununun gündeme getirilmesi nedeniyle basın mensuplarına teşekkür etti.
Samsun Ticaret Borsası bünyesinde bulunan Gıda Laboratuvarı'nın genişletilerek, Rusya'ya gönderilecek sebzelerin Samsun'da analizlerinin yapılması için bir laboratuvar ihtiyacının olduğunu doğrulayan Sinan Çakır, "Bu eksikliği gidermek için bir proje hazırladık. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansına projeyi sunduk. Samsun'a laboratuvar yapılması ile ilgili projemizin ihalesi 19 Kasım'da yapıldı" dedi.
Sinan Çakır, sebze analizlerinin Mersin'e gönderilmemesi için Samsun'a kurulması için girişimlerine başlanılan laboratuvar ile ilgili şu bilgileri verdi.
"Bu analizi yapan İç Anadolu'dan, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğuda akredite laboratuvar yok. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'na bir proje hazırlandı. Projenin ismi Samsun Ticaret Borsası Gıda Laboratuvarının Geliştirilmesi Güdümlü projesi. Bu proje Aralık 2020'de kabul edildi. OKA'ya sunulan proje yaklaşık 6.5 milyon TL. Bunun yüzde 50'si OKA'dan yüzde 50 Ticaret Borsası tarafından karşılanacak şekilde sözleşmesi imzalandı. Bu analiz laboratuvarında GDO ve dioksin analizleri akredite edilecekti. 6.5 milyon Euro tamamen makine ve akreditasyon masrafları. Bu süreçte döviz kurlarında artış sebebiyle ihalenin yapıldığı 19 Kasım tarihinde, ihale sonucu tüm proje için teklif edilen bütçe 13 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu imkanları aştı. Bölgede Rusya'ya ihracat yapacak akredite bir laboratuvar yok. Kurda yaşanan artış nedeniyle bütçenin 13 milyona ulaşmasından kaynaklı yapılacak laboratuvar ile ilgili gecikmeler oldu. Bizde söz konusu laboratuvar için dioksin analizini iptal ederek sadece GDO ve ilaçta katkı maddeleri analizini yapalım istedik. 7 Aralık tarihinde Resmi Gazetede yönetmelik yayımlandı. Kalkınma Ajanslarının proje ve faaliyetlerinde değişiklik. Mücbir sebepler ve beklenmeyenler haller durumunda mali destek yüzde 50 arttırılabilir denildi. Bizde bu paranın Samsun'a yapılacak laboratuvarda GDO ve ilaçta katkı maddeleri analiz ekipmanlarına aktarılması için girişimlerde bulunduk. Şuan sonucu bekliyoruz."
Samsun Gıda kontrol laboratuvarı uyuyor.Onca personel onca cihaza rağmen boş ****izlerle zaman öldürmeceler.20 yıldır değişmeyen müdürü ile vizyonsuzluk kurumu sarmış.Devletin onca ödeneği boşa harcanırken devlet hibe projesiyle ticaret odası laboratuvarı genişletecek.pehhh.