Samsun'a 1924 yılında verilen ancak 101 yıldır unutulduğu için alınamayan İstiklal Madalyası ile ilgili Samsun Valiliği harekete geçti. Samsun Valiliği, İstiklal Madalyası'nın verilmesi için TBMM'ye ve Milli Savunma Bakanlığına resmi yazı ile başvurdu.
Samsun'a 101 yıl önce TBMM Genel Kurulu'nda alınan karar ile İstiklal Madalyası verildiği ancak bu madalyanın unutulduğu için alınamadığı ile ilgili Gazete Gerçek'in gündeme getirdiği haber büyük ses getirdi. Gazete Gerçek, skandal olayın ardından, Samsun Valiliği'nin TBMM ve Milli Savunma Bakanlığına yazdığı yazıya ulaştı.SAMSUN VALİLİĞİ İSTİKLAL MADALYASI İÇİN RESMİ YAZI YAZDIGazete Gerçek'ten Haydar Öztürk, Samsun'un unutulan İstiklal Madalyası ile ilgili yayımladığı 'Kurtuluş Şehri Samsun'un İstiklal Madalyası Varmış! 101 Yıldır Unutulan Madalya' başlıklı haberi ile, yılın haberine imza attı. 101 yıllık tarihi unutkanlığı Cumhuriyet Arşivi belgelerini ortaya çıkartarak gündeme getiren Gazete Gerçek'ten Haydar Öztürk bu seferde Samsun Valiliği'nin Samsun'a unutulan madalyasının verilmesi için bakanlığa yazdığı resmi yazıya ulaştı.Samsun Valilliğinden Vali Orhan Tavlı'nın imzası ile 25 Şubat 2025 tarihinde TBMM'ye gönderilen resmi yazıda, Samsun'a İstiklal Madalyası'nın verilmesini, detaylı döküman ve belgelerle talep etti.

Samsun Valisi Orhan Tavlı'nın imzasını taşıyan diğer bir resmi yazıda Milli Savunma Bakanlığına gönderildi. Milli Savunma Bakanlığına yazılan yazıda, İstiklal Madalyası'nın Samsun'a gönderilmesi talep edilerek şunlar dile getirildi:
"Milli Mücadeledeki hizmetlerinden dolayı Trabzon, İnebolu ve Samsun kayıkçı loncalarının İstiklal Madalyası ile ödüllendirildiği müşahede edilmiş, bu belgeye istinaden Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İnebolu ve Gaziantep'e İstiklal Madalyası verildiği anlaşılmıştır. Ayrıca İnebolu Kayıkçılar Loncasına verilen İstiklal Madalyası hakkındaki teklifte, aynı zamanda Trabzon ve Samsun kayıkçı loncaları zikredilmekte ve bunlara da birer İstiklal Madalyası verilmesi önerilmektedir. Yine incelenen belgelerin bir diğerinde 11 Şubat 1924 tarihinde TBMM Genel Kurulunda yapılan oylamada İnebolu ile birlikte Trabzon ve Samsun kayıkçı loncalarına da birer İstiklal Madalyası verilmesi kabul edilmiştir. Arşiv belgelerine göre bu madalyalar ile beratları, sahiplerine verilmek üzere 14 Nisan 1924 tarihinde Başbakanlıktan Millî Savunma Bakanlığına gönderilmiştir. İnebolu Kayıkçı Loncasına verilen İstiklal Madalyası açık kaynaklarda ve akademik çalışmalarda bilinmektedir. Ancak yapılan tüm araştırmalara rağmen, Trabzon ve Samsun kayıkçı loncalarına verilen İstiklal Madalyalarının akıbetine dair (Devlet Arşivlerindeki belgeler dışında) herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır. Bahsi geçen belgeler, sadeleştirme, bilgi notları ve çeviriler yazımız ekinde olup, söz konusu madalya ve beratın Valiliğimize gönderilmesi hususunda; Bilgilerini ve gereğini arz ederim."
Hayırlı uğurlu olsun. Madalyayı alınca acaba Samsun'un isminin önüne başka isim eklenir mi? Mesela Kahraman Maraş, Şanlı Urfa gibi Samsun'a da mesela "İstiklal Samsun" veya başka bir isim takılır mı?
Söz konusu madalya ve beratın temini için sivil yedek jandarma askeriyle samsun valiliği protokolüne ulaştırılacaktır. Hayırlı uğurlu olsun.