Kabızlık, aktivite düzeyimizle, beslenme alışkanlığımızla, mental sağlığımız ile direkt olarak etkilenerek bizi alışkanlıklarımızı değiştirmemiz konusunda uyaran bir belirtidir.
• İnce bağırsak hareketlerinin azalması ve kalın bağırsakta sıvı emiliminin artması ile görülür.
• Gebelikte, yaşlılıkta, tiroid ve ottoimmün hastalıklarda daha sık rastlanabileceği için özellikle alışkanlıklara dikkat edilmesi gerekiyor.
• Bireylerde tuvalete çıkma sayısı azsa, tuvalet esnasında zorlanma hissi varsa, sert veya çok küçük dışkı çıkarılıyorsa, tuvaletten sonra bağırsakların tamamen boşaldığı hissi yoksa ve göbek şişkinliği varsa, bunlar kabızlık semptomları olarak tanımlanır.
• Bitmeyen kabızlık için doktora başvurulduğunda, doktor kabızlık nedenini bulmak için bazı testler önerebilir: Bunlar arasında hormon düzeylerini kontrol etmek için kan testleri, makat kaslarını kontrol için testler, atıkların bağırsak boyunca nasıl ilerlediğini görmek için testler veya kolon tıkanıklıklarını kontrol etmek için kolonoskopi seçenekleri mevcuttur. Bağırsak hareketleri, dışkının özellikleri, diyet ve diğer faktörlerin kaydını tutmak uygun bir tedavi bulmaya yardımcı olabilir.
• Kabızlığı önlemek için neler yapabiliriz?
1. Yeterli su içmeye dikkat edilmelidir.
2. Posa tüketimi arttırılmalıdır. Kurubaklagiller, tahıllar, sebze ve meyveler yüksek posa içerir.
3. Düzenli egzersiz yapmaya çalışın, fiziksel aktivite düzeyinizi arttırın.
4. Probiyotikler, bağırsak sağlığımız için çok önemlidir. Probiyotiklere öğünlerinizde mutlaka yer verin.
5. Magnezyum eksikliği kabızlığa neden olabilir, doktora danışarak takviye kullanabilirsiniz.
6. Klozet kullanıyorsanız uzun sürede bağırsak sorunlarına yol açıp kabızlığı da tetikleyecektir. Tuvalet düzenine dikkat ederek kullanmaya çalışın.
Kabızlığı önlemek için neler tüketmeli nelerden kaçınmalıyız?
• Kefir, fermente ürünler, probiyotik yoğurtlar, turşu gibi ürünler bağırsak floramızı olumlu etkiler.
• Bol sebze, meyve tüketilmeli. Salataya öğünlerinizde mutlaka yer verin.
• Ekmek olarak tam buğday ekmek, makarna olarak tam buğday makarna tercih edilmeli.
• Kayısı, kabuklu elma, armut, incir, portakal, kuru meyveler lif ve pektin içeriğinden dolayı kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
• Pirinç, muz, süt, patates, aşırı protein alımı, hamur işi, lifsiz karbonhidrat tüketiminden kaçınılmalı.