Sevgili okurlar, tarih derslerinde sıcak savaşlardan bahsedilirken ben bu tür muharebelerin artık geride kaldığını, en azından meydan savaşlarının gerçekleşmeyeceğini düşünürdüm. Belki de sadece bu tür olayların bittiğini umuyordum, kim bilir! Ama gerçeğin böyle olmadığı aşikardı.
Kim bilir savaşa hazır daha kaç tane mayın var koca Dünya’da? Bu mayınların son yıllarda Orta Doğu başta olmak üzere birçok yerde arka arkaya patlamasının ardından son mayın Batı’da patladı: Ukrayna - Rusya Savaşı.
İki tarafın yönetici grubu arasında “Karadeniz Filosu” ile 1991’de başlayan gerginlik, “Kırım Meselesi” ile birlikte iyice tavana çıktı ve bu diplomatik çatışma sonunda savaşa dönüştü. Evet, belki de “iki tarafın yönetici grubu” yazmak yerine yalnızca “iki devlet” diye yazıp bırakabilirdim cümlemi. Bu tercihimin sebebi ise iki ülke halkının aslında bu savaşı istememesi. Buna rağmen nedendir insanlığı ve tüm dünyayı teyakkuza sokmanız?
“Kiev Rusları” soyundan gelen iki devletten bahsediyoruz. Ukrayna ile Rusya hakkında konuşurken iki farklı millet gibi konuşsak da ortak atadan gelmiş, çoğunun aynı dili konuştuğu iki milletten söz ediyoruz aslında. Ayrıca o coğrafyadaki birçok ailenin bir kökünün Rusya’ya, diğer bir kökünün Ukrayna’ya dayanması ise iki milletin kardeş gibi olduğunun başka bir göstergesi diyebiliriz. Sırf ben ne dersem o kavgasından dolayı, nedendir bu ailelerin hayatlarını, güzide şehirleri, güzel yaşamları, anıları yakıp yıkmak?
Ne yazık ki bu durum yalnızca siyaseti, sosyal yaşamı etkilemekle kalmadı; sporda da adeta kıyım yaşandı. Savaşa karşı olduğunu tabiri caizse cümle aleme duyuran erkekler tenisinin yakın zamana kadarki 1 numarası Daniil Medmedev başta olmak üzere Rus tenisçilerinin turnuvalara katılmasına birçok turnuva yöneticisi tarafından izin verilmezken takım sporlarında da hem kulüp hem de milli takım düzeyindeki Rus takımları uluslararası turnuvalardan men edildi. Sporcuların tek suçu ise doğdukları yerdi.
Eğer Medmedev sırf Rus olduğu için diskalifiye edilmese belki de hâlâ Dünya 1 numarasıydı. Eğer CSKA Moskova Eurolig’den diskalifiye edilmeseydi kadrosu dağılmamış bir şekilde Avrupa şampiyonluğuna oynayacaktı. Değdi mi bu kadar insanın hayatıyla sırf inadınızdan oynamanız, nedendir sırf sizin politikalarınız yüzünden sporcuları oyunlarından etmeniz?
Maalesef ki engellemelerin ardı arkası kesilmedi, sanat da bu olaylardan nasibini aldı. Rusya bayrağı ve ulusal marşı birçok yerde yasaklandı, birçok şirket görsel yayınlarını Rusya’dan çekti, Rus sanatçıların savaşa hayır demesine rağmen birçok kurum Rus sanatçıları işten çıkardı, bazı sanatçıların Rusya turneleri iptal edildi, nice emekle hazırlanan filmler sırf Rus birinin emeği de var diye festivallerden çıkarıldı ve daha neler neler… Nedendir Kocaeli’de ve daha birçok yerde Rus ve Ukraynalı sanatçıların el ele “Savaşa Hayır” demesine rağmen bu kutuplaşmanız; nedendir herkes barışa yönelmeye çalışırken bu kutuplaştırma çabanız? Neden, neden?..
Görüyorsunuz ki iki grup arasındaki çıkar çatışması ne kadar büyük ve çeşitli sorunlara sebebiyet verdi. Fakat bu sorunlar ne günlük hatırlanması yeterli olacak ne de günlük çözüm önerileriyle neticelendirilebilecek konulardır. Bu tip sorunlar ancak uzun vadeli planlarla çözümlenebilir. Savaşın bir an önce bitmesi, savaşın sebeplerinin diyalog ile uzun vadeli planla çözülmesiyle her iki ülkenin de güzel bir yola çıktığı, kesin çözüme ulaşabileceğimiz günlerin yakın olması dileğiyle...