Samsun'u hem yeşil sahada, hem de potada iki tane Süper Lig takımı temsil ediyor.. Başarı ve şampiyonluklarda, iki takımında herkes yanında, ama mücadelede kimse yok..
Şampiyon olabilmek için ne zorluklara göğüs geriyorlar, takıma transfer yapabilmek için ne çilelere katlanıyorlar.. Hele hele deplasman maçlarına giderken nasıl yalnız bırakılıyorlar kimsenin umurunda değil! Onlar sadece şampiyonluklarda ortaya çıkıp, çekilen çilelerin üstünde tepinerek sevinç naraları atıyorlar..
Yabancılar Pazarı Kadın Futbol Takımı, şuan Süper ligde mücadele ediyor.. Geçen gün Trabzonspor Kadın Takımı ile maçları vardı ve bu maçı 5-1 kaybettiler. Maçı 5-1 kaybetmiş olmaları değil belki ama, Trabzonspor'un kadrosunda sahaya çıkan 6 isim daha dikkat çekiciydi..
Trabzonspor Kadın Futbol takımında görev yapan Şule Mutlucan, Rabia Demir, İrem Yılmaz, Ayşe Taslak ve Arife Şentürk, Samsun'da doğan, Samsun'da büyüyen, Samsun'da yetişen sporculardı.. 10 yıl boyunca da Yabancılar Pazarı Kadın Futbol Takımında forma terlettiler.. Peki niye ve neden Trabzonspor'a gittiler?
Samsun'u Süper ligde temsil eden Yabancılar Pazarı Kadın Futbol Kulübü, Halk Eğitime başvurarak, 4 futbolcularının maaşlarının kurumdan ödenmesini istedi. Bunun bir çok ilde örnekleri var.. Ama Samsun'da tek olan ve Süper Ligde mücadele eden Yabancılar Pazarı Kadın Futbol Kulübüne, Halk Eğitim'den olumsuz yanıt geldi. Hiç kimsede bu sorunu çözmek ve kulübe destek olmak için araya girmedi.. Kulüp bin bir zorluklarla asıldığı ligde, geçen yıl şampiyon olarak Süper Lige çıktı. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor gibi nice köklü takımlar sayelerinde şimdi iç saha maçları için Samsun'a geliyor.. Geliyor ama, Yabancılar Pazarı Kadın Futbol Kulübüne sahip çıkan, destek olan yok..
Sayelerinde Samsun'da ki oteller Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor gibi takımları konuk ediyor, o takımların nimetlerinden yararlanıyor. Fakat Yabancılar Pazarı Kadın Futbol Kulübü, deplasman maçına gidebilmek için ya araç kiralıyorlar, ya da sponsorların desteği ile ulaşım sorununu çözüyorlar. Yani Yabancılar Pazarı Kadın Futbol Kulübü'nün Süper Lig'de olması Samsun ekonomisine girdi sağlıyor. Peki Süper Lig'den düşerse ne olacak? İşte o zaman Samsun'da ki oteller Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor gibi takımları artık ağırlayamayacak, yani para kazanamayacak. Bana göre, Samsun'da ki oteller kendilerine öyle ya da böyle dolaylı olarak katma değer sağlayan Yabancılar Pazarı Kadın Futbol Kulübü'ne sponsor olmalıdır. Olmalılar ki, Süper Ligden düşmesinler.. Olmalılar ki, Yabancılar Pazarı Kadın Futbol Kulübü sayesinde konuk ettikleri takımlardan sağladıkları akar kesilmesin!
Yabancılar Pazarı Kadın Futbol Kulübü Başkanı Ali Akyüz başkan ile telefonla görüştük.. Sponsor var mı? diye sordum kendisine.. Sadece iki isim söyleyebildi..
Şimdi, 10 yıl boyunca Yabancılar Pazarı Kadın Futbol takımında forma giyen Şule Mutlucan, Rabia Demir, İrem Yılmaz, Ayşe Taslak ve Arife Şentürk neden Trabzonspor'a gitti? sorumuzun yavaş yavaş cevabını bulmaya başlıyoruz sanırız. İmkansızlıklar, destek verilmemesi, ve takıma sahip çıkılmaması gibi sorunlar nedeniyle, Samsun'da doğmuş, Samsun'da büyümüş, evleri ve aileleri Samsun'da olan, 10 yıl boyunca Yabancılar Pazarı Kadın Futbol takımının formasını terletmiş Şule Mutlucan, Rabia Demir, İrem Yılmaz, Ayşe Taslak ve Arife Şentürk mecburen Trabzonspor'a transfer oldu. Yabancılar Pazarı Kadın Futbol Kulübü, geçen yıl şampiyonlukta büyük payı olan kendi çocuklarını istemeye istemeye, o sporcuları daha fazla mağdur etmemek için yollamak zorunda kaldı. Ve Yabancılar Pazarı Kadın Futbol takımının 3 oyuncusu da yine imkansızlıklar nedeniyle Fenerbahçe'ye gönderildi.
Tabi ki sporcular başka takımlara transfer olacaktır.. Ama bu şehrin çocukları, bu şehirde kalıp, bu şehrin başarılarına ortak olmak isterken, onları yalnız bırakmak, sahipsiz bırakmakta bu şehre yakışan bir tavır değildir. Sanatçısından, sporcusuna, Samsun'da tutunamayanların hepsi, başka şehirlere gitti ve hepsi de 'Dönüşüm Muhteşem Olacak' dedi.. Güreş sporunun atası Yaşar Doğu'nun memleketinde yetişen şampiyon güreşçilerimiz neredeler şimdi? Neden o güreşçilere Samsun'da sahip çıkılamadı? Neden o güreşçiler, Samsun adına Kırkpınarlarda güreşmiyorlar?
Ve yine potada Samsun'u Süper ligde temsil eden basketbolcularımızın da hali ortada.. Onlarda yalnız bırakıldı.. Maçlara gidecek araç bulamadıkları için tramvayla sahaya gitmek zorunda kaldılar.. Yazık değil mi bu çocuklara.. Yazık değil mi bunca emeğe..
Sahipsiz Şehrin, sahipsiz evlatları.. Sahipsizliğe rağmen mücadele ediyor.. Ve spor kenti olarak anılan Samsun'da, Samsun adına güreşen bir güreşçimiz yok! Samsun'da yetişen kaliteli sporcularla birlikte sanatçıların, yazarların hepsi, bu şehri terk etmiş! Samsun'un ve Samsunlu değerlerin yıllardan beri değişmeyen kaderi maalesef bu.. İlginç değil mi?