Mal Kabulü 18’inci Katta Olur Mu?
Uzun süredir yatay seyreden sanayi ürünlerimizin ihracat göstergelerinin dikey seyrine karşılık…
Organize Sanayi Bölgelerdeki(OSB) ihraç ürünlerinin son iki yıldır rekor seviyelere çıkması sonucu sanayicinin alan genişletme talep ve çabalarını yakinen takip eden birisi olarak, naçizane bir önerim olacak.
Organize Sanayi Bölgelerimizin sıkıntısını bilmeyeniniz yoktur. Bunların başında, çalışma alanını genişletmek geliyor... Bu kutsal sayılabilecek arazileri meşgul eden, bu alanlara zamanında ahbap çavuş ilişkileriyle yer tahsis edilmişler var ki, bu sorunun başlıca sebepleriydi aslında…
OSB’lerin kuruluş amacının, katma değeri yüksek ürünlerin (ağır sanayi) hammadde işleme ve üretim alanı olarak ayrılan, istihdama, şehir ve ülke ekonomisine katkıda bulunan ‘Kutsal Alanlarımızdan’ olduğunu hepimiz biliyoruz.
Sadece Samsun ve Karadeniz Bölgesinde değil, ülke genelinde sorun aynıdır.
Hangi birini yazıp çizsek bilemedim. Atı alan Üsküdar’ı çoktan geçti misali..!
Dedik ya, ahbap- çavuş ilişkileriyle, ya boş kalan arazilerin devri yapılan, ya da almak isteyenlerin OSB kriterine bakmak ve aranmaksızın biran önce isimlerinin yazılması gibi sonuçlar, bugünün en büyük sorunu haline gelmiştir.
Bu kavgaları 30 yıldır izleyen, ara sıra yumruk sallayan sallarken yumruk yiyen biri olarak önerimi paylaşmak istedim.
Sanayicilerimiz, ‘kapasite artıramıyor, ihracata mal yetiştiremedikleri, yerleşkenin içinde boş duran kısımların olduğunu, kiralama ya da satın almak vb. gibi yollara başvurduklarını, çözüm değil elbette ama yapacak başkaca çarelerinin olmadığının altını çizerek aktarmaları üzerine…
Çözümün, yatay olan fabrika yapılarının dikey duruma getirmelerinde olacağına inanıyor ve diyorum ki;? Şehriyle hemhal olmuş, ağır sanayilerimizi numarası olmayan çıkmaz sokakta sıkıştıracağınıza, 10 ya da 18’inci kata kadar yapı izni verilmesi kimseyi rahatsız etmez..!
OLUR!
Denemekte yarar var