Kurulacak mıydı, olacak mıydı, yapılacak mıydı, meslek yüksekokulu mu olacaktı derken, birde baktık ki, Reis son sözü dedi! Üniversite kuruyoruz!
Hem de Samsun Üniversitesi olacak!
Meslek Yüksekokulu olup olmaması tartışılırken 2017 Ağustos’ta ben “ Meslek Yüksekokulu mu Samsun Üniversitesi mi?” diye köşe yazımda yazmıştım, yeni bir devlet üniversitesi yakışır Samsun’umuza diye! Nihayet kuruldu üniversite!
Tabi ki kurulum aşaması aynı bir bebeğin doğumu gibi sancılı olur. Her şey sıfırdan yapılacak, stratejiler belirlenecek. Kolay değil bu iş…
Rektör olarak Prof. Dr. Mahmut Aydın hocam Cumhurbaşkanımızın takdirleriyle atandı. Mahmut Hocam gerçekten Samsun’un tüm dinamikleriyle iyi ilişkileri olan, kamuoyu tarafından bilinen, sevilen bir simadır. Ondokuz Mayıs Üniversitesinde rektör yardımcılığı yapmış, rektörlüğe aday olmuş, AK Parti’den milletvekilliği için aday adayı olmuş, önemli görevler için görevden kaçmamış bir kişidir. Aslına bakarsanız hocanın bazı makamları, başka talip olduğu makamlar için olumlu etki yapacak olmasına rağmen bıraktığına da şahitlik yapmışımdır.
İşinin çok zor olduğu aşikâr tabi ki. Lakin biliriz ki Mahmut hoca öğrenci seven bir akademisyendir. Kendimden bilirim bunu öyle kulaktan duyma değil yani. Bire bir üniversite de öğrenci iken bunu gördüm. Ama zorların adamıdır Mahmut hoca. Zor olacak ki takdir olacak, tebrik olacak, mutluluk olacak, sevap olacak. Dalgasız denizde herkes kaptan sözünü çok severim. Büyük dalgalarda kaptan olmak Mahmut hocanın işi bence…
Şimdi ekip kurma zamanı!
İlk tercih Rektör Yardımcı atanmasıydı, Prof. Dr. Aydın Mısırlıoğlu atandı. Kendisi bir uçak mühendisi, birçok alanda başarı sağlamış bir hoca. Üniversiteye çok katkı sağlayacağına eminim. Öz geçmişini okuyunca kendimi “Vay be!” demekten geri alamadım.
Önemli adımlar biri ise Genel Sekreter atanması idi. Samsun kamuoyu tarafından tanınan, tıpkı Mahmut hoca gibi Samsun’da tüm dinamiklerle sıkı ilişkileri olan, hak ve hakkaniyete önem verdiğini bildiğim, gerçekten üstün başarılara imza atacağına inandığım Doç. Dr. Salih Kesgin hocam genel sekreterlik makamına geldi. Genel sekreterlik gerçekten üniversitelerin tüm işlerinin yürütüldüğü bir yer. Dolaysıyla yapılacak işlerin hızlı ve etkin olmasını sağlamak gerekir. Bu yüzden Salih hocam bura için biçilmez kaftan olmuş.
Sonraki süreçte yapılan logo tasarımı ile de gerçekten geçmişten geleceğe bir köprü görevi yerine getireceğini göstermiştir Samsun Üniversitesi. Bandırma vapurunun hem Osmanlı için önemi, hem de Cumhuriyetin kuruluşu için önemi göz önüne alındığında logo tasarımının şehre ve üniversiteye yakıştığını söylemek yanlış olmaz.
Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır sözünden yola çıkarak, yaptıkları ile Samsun Üniversitesi’nin kurumsallaşmasını bir an önce tamamlayacağı ve Samsun’da bulunan iki üniversitenin kol kola Samsun’u bir adım öte taşıyacağına eminim. Bu konuda tüm yönetimi tebrik ediyor, kolaylıklar diliyorum ve yeni gelişmeleri heyecanla takip ediyorum.