Samsun Kent Haber köşe yazarı Recep Söylemez, kentte atıl iş gücünün gelecek yatırımlar bünyesinde istihdam edilebilmesi için meslek edindirmek kursları ve iş gücü havuzu sistemi oluşturulmasını öneren Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyesi Ümit Ayla'nın gündeme getirdiği projeyi yazdığı köşe yazısında, "Samsun'da işveren ve işçinin kanayan yarası olan soruna çare olacak bu projeye sahip çıkılmalı" dedi.
Memleket sorunlarına vakıf bir yiğit çıka gelir; demiş ve bir umut sabırla beklediğimizi yazmıştım yine bu köşeden...
Şehri Samsun'un işçi ve işvereninin kanayan yarası ve kabusu hatta kangrene dönüşen üretim alanlarında ara eleman sorununun ortadan kalkmasına ve üyesi olduğu odanın geleceğine namzet bir projeyle çıka geldi ve biranda Samsun'un gündemine oturuverdi…
Elindeki değeri görmezden ve duymazdan gelirsen o, değer gün gelir seni ve nefes alıp verdiğin her ortamı tepeler. At tepmesini sivri sinek ısırdı sanırsın!..
Şehrin ekonomisine yön verenlerin meclis üyelerinden olan iş insanı, Ümit Ayla’nın oda meclisinde yaptığı kürsü konuşmasında 'İşgücü Havuzu Sistemi' önerisi dikkatimi çekti.
Babana rahmet kardeşim dedim içimden...
Siyaset ve iş insanı rahmetli Salim Ayla, iyi bir dost, ağabey ve yol arkadaşımdı...
Babasının oğlu Ayla, üyesi olduğu Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın yapması gereken asli işlerinden olan istihdam konusunu, bi nevi hatırlatmış ve çözüm önerisi olarak bu projesini koymuş patronların önüne...
Hep birlikte çalışıp çözelim demeye getirdi, anlayacağınız...
Öyle ya, ulusal ve uluslararası yatırımcıların jeopolitik bir öneme sahip şehrimizi tercih etmiş olmaları yetmez, onlara işgücü profilimizi de alnımız açık bir şekilde göstermek isteriz...
Şehrin, atıl işgücünü değerlendirmek üzere her kesimi göreve çağırmak çok kıymetli bir farkındalılık hamlesi oldu bence... Konunun bir iş insanı tarafından gündeme getirilmesi ayrı bir değer taşıyor bende...
İş insanlarımız, eksikliğin farkına bugün mü vardılar diye sormadan edemedim!
Farkında olmaları ve dile getirmeleri kıymetli ve de sevindirici; bireysel olarak üyenin bir öneride bulunması yetmez tabi, odanın yönetim kadrosu, çözülmesi elzem olan bu eksikliği giderebilecekler mi..?
Açık söyleyeyim! Gideremezlerse bu seçimde giderler!..
Giderler dememdeki kasıt...
Atıl işgücümüzün ekonomiye geri kazanımları yani, vasıflı vasıfsız işsiz çalışan kalifiye personellerin takibine, işveren meclisimizin sahip çıkması boynunun borcudur!.. Olmalı da!
O, yatırım geliyor, bu yatırım gidiyor, giderse gitsinler ifadelerini dilinize pelesenk yaparsanız ki, duyuyorum; Ümit Ayla’nın önerisi ve sözleri ümit ederim ki meclis tavanında yani, havada kalmaz inşallah..!
Vasıflı vasıfsız işe ihtiyacı olan on binlerce gencinizden bihaberseniz eğer ki, işsizlik rakamlarına baktığınızda görürsünüz bu gerçeği, Samsun'u dünya ticaretinin kalbi konumuna getirseniz necare..!
İş insanı Ümit Ayla'da patronlar meclisine sunduğu projede, tam da bu konudan bahsediyor.
Ve diyor ki, sunduğu öneride...
Nitelikli 'İşgücü Havuzu ve Yatırımcı Destek Platformu' ile yerel işgücünü meslek edindirme kursları aracılığıyla sertifikalı hale getirerek, şehre yatırım yapan ve faal firmaların ihtiyaç duyduğu insan kaynağına kolayca ulaşmaları;
Şehir dışından personel teminini minimize ederek, yerel kalkınmayı destekleyerek kent ekonomimize katma değer sağlamayı;
Samsun’da atıl işgücünün sektörel bazda analiz edilerek sınıflandırılması ve kayıt altına alınması. Bu potansiyele uygun meslek edindirme kurslarının organize edilmesi. Mezun olanların sertifikalarının dijital bir platforma kaydedilerek firmalarla eşleştirileceği 'İşgücü Havuzu Sistemi' oluşturulması;
Şehrin, istihdam networkü oluşturulmasına büyük katkısı olacağına inanıyor ve fatkındalılık yaratacağını düşünüyorum.
Amacına ulaşmasını canı gönülden desteklediğim içi dışı dolu ve kıymetli projeye şehri Samsun'un tüm aktörlerinin zaman kaybetmeden hayata geçireceklerine inancım tamdır.