Neredeyse tüm şehrin ara sokakları, Samsun ekonomisine bir kuruşluk vergi desteği olmayan zincir marketlerle doldu. İş o kadar ileriye gitti ki, a marketin yanı başına b marketi de iliştiriverdiler. Mahalle bakkalının, yerel marketin yaşama şansı kalmadı.
O marketler yokken, veresiye alıp borcunu deftere yazdıran bizlerde, Samsun ekonomisine bir kuruşluk katkısı olmayan o zincir marketleri tercih ederek, zor günlerimizde veresiye defterine yazan bakkalcıyı yüz üstü bıraktık.
Vergisini Samsun'a veren yerel marketler yerine, gidip o zincir marketlerden alış veriş yaptık, yerel marketlerimizin birer birer kapanmasına sebep olduk. Samsun'da üretilen ürünlerin bir çoğu söz konusu zincir marketlere giremiyor bile.
Şimdi biz bu pandemi sürecinde utanmadan sıkılmadan, bakkalımızdan, yerel marketimizden alış veriş yapacağız öyle mi.. Hadi yaptık diyelim, o istilacı zincir marketlerde bu şehirde üretilen Samsun menşeili kaç ürün var?
Mahalle bakkalını, yerel marketini yüz üstü bırakan bizlere Samsun'a sahip çıkın derken, önce siz Samsun'a sahip çıkmalıydınız.
Ampul satar, telefon satar, ekmek satar, domates satar, biber satar, patates satar, akülü araba satar, bilgisayar satar, televizyon satar, satar da satar..
Ee telefon satan yerel esnaf, televizyon satan yerel esnaf, ampul saten yerel elektrikçi, domates, biber, patates satan yerel pazarcıda kuşa bakar..
Yerel markete, bakkala, esnafa önce siz sahip çıkmalıydınız.. Bu istilaya izin vermemeliydiniz.. Bunun dışında BENDE YEREL ESNAFTAN ALIŞ VERİŞ YAPILMASI ÖNERİSİNİ DESTEKLİYORUM VE ALIŞ VERİŞLERİ Mİ YEREL ESNAFTAN YAPIYORUM.
Akıl verenlerin hiç biri acaba yerel esnaftan alış veriş yapıyor mu? Mecidiye Çarşısında, Fatih Sultan Mehmet caddesinde, Çiftlik caddesinde, Saathane Meydanında ki yerel esnaftan alış veriş yapıyor mu? Rezidanslarda oturdukları sitelerden çıkıp mahallesinde ki fırından ekmek alıyor mu? Yoksa sırf konuşmuş olmak için mi konuşuyorlar onu da takdirinize bırakıyorum..
Kısacası sahip çıkın demekle olmuyor, Samsun'da 'YEREL ESNAFTAN ALIŞ VERİŞ HAFTASI' kampanyası başlatın ve Mecidiyede, Fatih Sultan Mehmet caddesinde, Saathane'de Çiftlik caddesinde bizzat siz alış veriş yaparak bu kampanyaya hem destek verin hem de örnek olarak 'Esnafa Sahip Çıkma' lafınızın içini doldurun..