Ülkelerin sportif başarıları kendilerini tanıtma, saygınlık kazanmasında politik ve ekonomik anlamda gelişmesine olumlu etkide olduğu malumdur.
Son olarak bireysel branşlarda, olimpiyatlarda altın madalyaya ulaşan gençlerimizin röportajlarında hangi metotlar ile madalyaya ulaştıklarını dinleyince bireysel sporlarda dahi, alt yapıya verilmesi gereken önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır.
PTT 1. lig Kulüpler Birliğini Adanaspor başkanı Bayram Akgül ile kurduğumuzda, başkan yardımcısı olarak ilk aldığımız karar tüm kulüplerimize alt yapıya önem verilmesi konusunda tavsiyelerde bulunmak olmuştur.
Alt yapıya yatırım yaparak Avrupa takımlarına milyonlarca Euro'ya ihraç eden kulüplerimize en iyi örnek Altınordu takımıdır.
Büyük kulüplerimizin de artık bu eksikliğin farkında olarak alt yapıya yatırımlar yapmaya başlamış olup Nitekim 32 yaşında 9.5 milyon dolara transfer edilen Mesut Özil Avrupa ligi maçında sahada kaldığı süre içinde varlık gösteremeyince, hocası takımın alt yapısında yetişen 20 yaşındaki bir genci sahaya çıkarmış ve genç galibiyetin mimarı olmuştur. Aynı şekilde ikinci değişikliği Trabzonlu futbol fanatiği bir babanın oğlu olarak, Hollanda'nın Nec Nijmegen Kulübünde yetişen 20 yaşındaki Ferdi Kadıoğlunu çift haneli Eurolar ile transfer edilen İrfan Can Kahveci'de tercihini kullanmış bu iki genç takıma dinamizm getirmiştir.
Samsunda İmparator lakaplı Samsunspor ve Türk futbolunun yıldızı milli oyuncumuz Celil Sağır ile Samsunspor yönetim kurullarında uzun yıllar birlikte görev yaptığımız Haluk Tan, Türk futboluna yeni yıldızlar kazandırmak amacı ile bir futbol akademisi kurmuşlardır.
Samsunspor başkanı Yüksel Yıldırım'da alt yapının öneminin farkında olduğu için, futbol akademisi kurmuştur. Aklın yolu birdir. Yerel yönetimler bu projelere destek vermelidir. İktidar partisi belediyeleri bir boş arazi olsa da, yeşili katletmenin günahını çıkarabilmek için millet bahçelerine tahsis etsek anlayışını, terk etmelidirler. Millet bahçeleri kentimize bir şey kazandırmaz. Yöneticiler kenti futbolcu ihraç eden tesislerin sayısını artırabilmek için, yeni alanlar yaratarak, CS 1919'un sayılarını artıracak bir yapılanmanın önünü açmalıdırlar.
Büyükşehir Belediye başkanı Mustafa Demir'in, Erkut Tutu döneminde şampiyonluğa ulaşmasındaki gayretini, yönetimde olmadığım halde en yakından takip eden eski bir yönetici olarak, akademi için arsa tahsisinin 3 yıllık veya 10 yıllık tartışmalarına son vermesi gerektiğini düşünmekteyim. Futbol akademilerinin tesis edilebilmesi için un hazırdır su hazırdır, ekmeği yoğuracak ekmek haline getirecek onlarca futbol adamımız vardır.
Yeni Serkanlar, Tanjular, Vurallar, Ercanlar, Tümerler, Ertuğrulları yetiştirmek için yerel yönetimler ellerini taşın altına koymalıdırlar. Bu nedenle CS 1919'ların sayısı ne kadar artarsa kentteki katma değer bir o kadar artacaktır.