Samsun tarihinde önemli yolsuzluklar ve peşkeşler! Samsun'da bulunan Bakır İşletmeleri Fabrikası nasıl ve ne şekilde özelleştirildi?
240 milyon dolarlık rezerve sahip, kasasında 10 milyon dolar nakiti ve hemen paraya çevrilebilecek 7 milyon dolarlık bakırı bulunan ve 1073 dönüm araziye sahip Bakır İşletmeleri, bacasından çıkan gazların tütünlere zarar verdiği ve yaktığı, bu nedenle açılan davaların tamamını köylülerin kazanması nedeniyle devletin tazminatlar ödemek zorunda kaldığı, tütün mevsiminde fabrikanın 3 ay kapatıldığı, çalışamaz hale geldiği gibi gerekçelerle özelleştirildi.
Samsun Bakır İşletmeleri Fabrikası pazarlık usulü 26 Şubat 2003 tarihinde CEKA İNŞAAT MAKİNA MADENCİLİK A.Ş'ye, yani 5'li çete olarak anılan isimlerin en önemli üyesine peşkeş çekildi.
Arazi bedeli ile birlikte kasasındaki nakiti ile hemen paraya çevrilebilecek madeni ile 277 milyon değere sahip, kent için istihdam kapısı olan bir işletme, 33 milyon dolara peşkeş çekildi! Kazanan kim? Mehmet Cengiz! Kaybeden kim? Hastanebaşı, Cezaevi, Kadıköy mahallelerinde oturan ve bu işletmelerde çalışan aileleri ile birlikte 20 bine yakın Samsunlu vatandaş!
Alet olan kim? Yandaşları besleyen siyasi iktidar ve 3 maymunu oynayan Samsun milletvekilleri!
Başbakan Mesut Yılmaz, yardımcısı Bülent Ecevit döneminde, KİT kuruluşu olan Tekel İşletmeleri, Bafra ve Yeni Harman sigaralarının markalarına Yüksek Planlama Kurulu kararına göre BAT 49 yıllığına ortak ediliyor.
Böylece Samsunda tütün üretimi rafa kaldırılmış oluyor. Bu karar yetmezmiş gibi, Samsunda tütün üretimine kota konuluyor. Fazla tütün ekenler cezalandırılıyor. Kazanan kim? Emperyal güçler! Kaybeden kim? Saathane Meydanında iş bulabilmek umudu ile karda, kışta beklemek zorunda kalan Samsunlular! Ve dönemin Samsun milletvekilleri yine suskun!
9321 metre karelik arazisi ile kentin merkezinde bulunan Sigara Fabrikaları ve 7 adet bloklar Recep Tayyip Erdoğan'ın İmam Hatip Lisesinden arkadaşı Yavuz Torunların firmasına yüzde 40 oranında devrediliyor. Tüm bloklar kapatılıyor. Sigara Fabrikası yıkılarak AVM haline getiriliyor! Kaybeden kim? Samsun'da Sigara Fabrikalarında çalışan on bine yakın, yine aileleri ile birlikte 20-25 bine yakın Samsunlu! Alet olanlar kim? Samsun'u sözde temsil eden ama Reisin kararına itiraz etmeyi bırakın yan yana fotoğraf vermek için ve çalışma masalarına veya odalarına asmayı marifet sayan milletvekilleri!
Bir başka Samsun ekonomisine darbe vurarak, katliama neden olan özelleştirme senaryosu ise Azot ve Gübre Fabrikalarının özelleştirilmesinde oynanmıştır!
Tesislerin, Samsun ekonomisine katkısını iyi bilen Samsunlu işadamları, Ortak Girişim Grubu olarak ihaleye girerek 46 milyon dolara ihaleyi kazanıyor. İktidar yine uydurma gerekçeler ile ihaleyi iptal ediyor. Yeniden ihale yapılıyor ve bu kez 41 milyon dolara Toros Gübre'ye veriliyor. Kaybeden kim? İstihdam alanları yok edilen Samsunlu vatandaşlar! Kazanan kim? Samsun'a ekonomik anlamda katkısı olmayan bir kuruluş. Alet olanlar kim? Samsunlu seçmenlerini değil, ikballerini düşünen vekillerimiz.
TBMM'ye göndereceğimiz milletvekillerimizi Samsuncu ruhuna sahip kişileri seçmeye özen göstermeliyiz. Aksi taktirde Samsun, genel müdürlükleri çevre illere gönderilen, kente rant sağlayabilecek kuruluşları özelleştirilerek kapatılan, yatırım yerine millet bahçeleri, spora hizmet diye Türkiye'nin en kirli bölgesinde şehir stadyumu aldatmacaları ile oyalanan kent profilinden kurtulamayacaktır.