Samsun'da dünyanın en kaliteli ürünü yetişmekteydi! Tütün üretimi, tütün ürünlerinin pazarlanması, dış ticaret denetimi ve tütün eksperliği ile ilgili usul ve esasları hakkında yönetmeliğin 14 Haziran 2022'de Resmi Gazetede yayımlanması ile Samsun'da tütüncülüğün idam fermanı verildi.
Çünkü bu yönetmelikle tütün ekimi sınırlandırıldı, fazla üretenlere ise yaptırımlar ve cezalar uygulandı.
Yıllarca tütünden başka bir geliri olmayan Samsundaki köylerden, bu yönetmelik sonrası nüfusun yüzde 90'ı ayrıldı. 100 bine yakın insan, yurt dışına gitti.
1887 yılında kurulan Tekel Fabrikası Samsun ve Bafra sigaraları üretmekteydi. Bu işletme iktidara yakın firmalara devredildi. Bugün yerinde devasa bir adliye binası bulunmakta.
16 bin 585 ton sigara üreterek, yılda 90 milyon kar elde eden Ballıca Fabrikaları, American Tabacco ya satıldı.
Reji olarak bilinen işletmelerin ise yine iktidar yanlısı Recep Tayyip Erdoğan'ın İmam Hatip Lisesinden arkadaşı Aziz Torun'un firması olan Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığına yüzde 40'ı devredildi. 1994 yılında tüm bloklar kapatıldı. Bugün ise 2006 yılında kapatılan tüm bloklar ile birlikte, tesislerde kentin merkezinde alışveriş merkezi haline getirildi.
9 bin321 metrekarelik kentin en prestijli bölgesindeki arazisi ile Türkiye'de önemli bir rant kapısı, yandaşlara peşkeş çekilerek Samsun ekonomisine çok önemli darbeler vurulmuş oldu. Yüksek Planlama Kurulu Kararları ve Bakanlar Kurulu Kararları ile Samsun tütüncülüğü şu şekilde tezgah kurularak öldürüldü. Bu kararlar ile Tütün Mamullerinin üretimi ve satışı ithalatı fon alınması, fonun kullanılmasına dair varlıkların Tekel'in kendisine ait markalarını, fabrikalarını diğer varlıklarını tahsis ederek, ortaklıklar oluşturabileceği belirtilmiştir. Bu kararlar ile İngiliz ve Amerikan firmaları olan TAB önce, markaları satın almışlar bilahare çeşitli kararnameler ile ırmaktaki Tekel İşletmelerini. Irmak Tekel İşletmelerinde çıkan büyük yangın, ülkücüsü ile devrimcisi ile yangını söndürebilmek için anne ve babalarının çalıştığı binayı kurtarabilmek için tütün denklerini dışarı atabilmek için omuz omuza çırpınmışlardır.
Özelleştirmeler ile ve ya peşkeş çekilerek kapatılması ile kendi annem ve babamda dahil olmak üzere, kentin 3/2'sinin ekmek kapıları yok edilmiştir.
Bu işletmelerin dışında yine kentin önemli istidam kapılarından olan o zamanki adı ile Azot ve Gübre İşletmeleri, 2000 yılında Samsunlu işadamları tarafından kurulan SAMSUN ÖZEL GİRİŞİM GRUBU en iyi teklif olan 46 milyon dolara bu gruba verilmiş, yine bir Ali Cengiz oyunları ile ihale iptal edilerek, ikinci ihalede 41 milyon dolara Toros Gübre 'ye, 250 milyon liralık teknoloji yatırımı şartı ile 41 milyona verilmiştir. Firma 232 milyon TL teknoloji yatırımı kararı almış ve bugünkü adı TÜGSAŞ'tır.
Türkiye'nin yüzde 15 alüminyum ihtiyacını karşılayan Bakır İşletmeleri ise bugün 5'li çete olarak anılan grubun liderlerinden Cengiz Holdinge 10 milyon dolara peşkeş çekilmiştir ki, 9 milyon TL değerinde 1073 dönümlük arazinin yanı sıra, 7 milyon değerinde konsantre bakırla binlerce istihdam sağlayan tesisler, iktidara en yakın olan ve dünyada kamu kurumlarından en fazla ihale alma unvanına sahip bir grup tarafından gasp edilmiştir. Bu tesisler 700 bin ton üzerinde tüvenen bakır üretimi ile 75 bin ton bakır konsantresi üretmesi ve yılda 90 milyon dolar kazanç elde etmesi ile bilinen Samsun'un hayat damarlarından biri idi.
Samsun'u TBMM çatısı altında temsil eden milletvekillerimiz ise istisnaların dışında, bu tür değerlerimizin heba edilmesine peşkeş çekilmelerine seyirci kalmış ve bir dahaki seçimlerde tekrar aday olabilmek uğruna 3 maymunu oynamışlardır.
Bu nedenle önümüzdeki seçimlerde hangi tarihte yapılacak ise yapılsın gerçekten Samsun'un değerlerine sahip çıkabilecek Samsuncu isimlerin aday olmaları ve meclise gönderilmeleri gerekir. Karadeniz'in en büyük kenti, tarımı ile turizmi ile ve istihdam kaynakları ile tarihe gömülmüştür.
Tarihte yeni sayfalar yazabilecek ve yeniden diriliş için kentin potansiyeli vardır. Bu potansiyel siyasi oyunlara kurban edilmemelidir. Yeniden hayat damarlarını onarabilecek yatırımlara yön verebilecek beyinler üretilmelidir.