Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919 yılında İstanbul Harbiye’deki evinden yola çıkarak, o günün şartları ile hurdaya dönmüş Bandırma vapuru ile Milli Mücadele için ilk adımını attığı yer olan Samsun’un bir 19 Mayıs kenti olduğu kent takımının formasında dahi Atatürk arması kullanılarak ölümsüzleştirilmiştir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığınca 100. Yıl onuruna bir logo hazırlatılmış ancak Milli Mücadele ruhunu oluşturan Kurtuluş Savaşımızın komutanı Mustafa Kemal Atatürk bu logoda argüman olarak kullanılması bir yana mili mücadeleyi yansıtan hiçbir grafiğe yer verilmemiştir.
Dolaysıyla 19 Mayıs 2019 yılını büyük bir coşku ve programla anmayı ve kutlamayı düşünen kentimiz ne yazık ki yine siyasetin egemenliğine ve kararlarına mahkum edilmiştir.
Siyasi görüşler ne olursa olsun milletlerin tarihlerindeki gerçekleri değiştirebilmek mümkün değildir. Atatürk bu milletin tarihinden silmeye çalışmak abeste iştigaldir.
Türk tarihinin geçmişi tüm ülke tarihlerinden daha zengin bir kültüre ve donanıma sahiptir.
T.C. gerçeği Mustafa Kemal ve arkadaşlarının mücadeleleri ile ortaya çıkmıştır.
Bu değerlere sahip çıkmak en önemli görevimizdir.
100. yıl logosunun Azerbeycan Halk Cumhuriyetinin 100. Kuruluş yılı logosu ile birebir aynı olması da ayrı bir konudur.
Belki basit bir benzerlik olarak değerlendirilebilir. Ancak Azerbaycan tarihinde Kurtuluş Mücadelesi veren bir lider yoktur.
Diğer yandan Amasya Genelgesi 100.yılı için hazırlanan tasarımın izleri de görülen logonun ne 19 Mayıs’ı ne de Kurtuluş Savaşımızın izlerini taşıdığını düşünmediğimiz gibi logo için gerekli duyarlılığın gösterilmediği kanaatini taşımaktayız.
Köşemizde Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk tarihindeki yerini ve önemini bir tarih dersi uzmanlığı ukalalığı ile vermek istemiyoruz.
Ancak Samsun bir Atatürk kentidir.
19 Mayıs bu ülkenin gerçeği ve var oluş nedenidir.
Söz konusu logo Samsunda bırakın OMÜ gibi bir üniversitemizde ortaokul düzeyindeki bir okulumuzda dahi bir yarışma düzenlenerek hazırlatılsa idi çok daha anlamlı çizgiler ortaya çıkabilirdi.