Samsun'da ortak akıl kültürü nasıl oluşur.. Samsun'da belediye başkanları ortak akıl kültürünü oluşturmak için neler yapmalı.. Samsun'un tanıtımı için neler yapılabilir, neler yapılmalı.. Samsun'un tanıtımı için öneri ve fikirler üzerine bir değerlendirme..
Nereden çıktı bu ortak akıl! Şehri ortak akılla yöneteceğiz diyenler, yıllardan beri sizce bu şehri ortak akılla mı yönetiyor.. Gazeteciler olarak hep haber yapacak değiliz şehrimizin gelişimi ve kalkınması için elbette öneriler, fikirlerde sunacağız..
Özünde komün bir çağrışım bulunan bir ifade... Kaldı ki komün ülkelerde bile geçerliliği kalmamış, uygulanabilirliğine dair, bir inanç emaresinin dahi artık ortada olmadığı bir söz, bir boş vaat aslında ortak akıl...
Söylenildiğinde kulağa hoş gelen, ama içi boş bir söylem.. Nedeni ise gayet açık, sözün sözde kalması..
Kim istemez mahallesinde, caddesinde yapılacak bir çalışma için belediyenin, mahallenin yada o caddenin ileri gelenleri ile muhtarı ile görüşerek o işi yapmasını.. Kim istemez şehrine yapılacak bir yatırım ile ilgili görüşünün, önerisinin alınmasını.. Herkes ister elbette.. Ama laf ayrı, icraat ayrı.. Bu şehri yıllardan beri ortak akılla yöneteceklerini söyleyenler, ne yazık ki hep kendileri çaldı, kendileri oynadı.. Ben bilirim, ben yaparım dedi..
Hal böyle olunca, yapılan her hizmette tartışılır oldu, tepki çeker oldu, mahkemelik oldu..
Şimdi bu şehri ortak akılla yönetme arzusu içinde olanların, söyledikleri bu sözün havada kalmamasını isteyenlerinde önünde iki seçenek var.. Ya daha öncekiler gibi bildiklerini okuyacaklar, yada şehirle bütünleşme adına Ortak Akıl kültürünü geliştirecek hamleler ve icraatlar yapacaklar..
Bildiğini okuma faslını geçecek olur isek, ki bu klişe yönetim tarzına da, şehir zaten alışkın.. Şehirde yaşayanlar için bu tercih pekte şaşırtıcı olmaz. O yüzden direkt icraat kısmına geçelim deriz..
Şimdi ortak akıl ile yönetim konusunda, belediyelerin öncelikle hizmet alanı içerisinde bulunan mahalle, cadde ve sokaklarda muhtarlar, akil adamlardan bir heyet oluşturması ve yapılacak hizmetlerle ilgili bu heyet vasıtası ile o mahalle, cadde yada sokakta yapılacak hizmeti vatandaşın çıkar ve menfaatlerine göre dizayn etmesi gerekir..
Fikir, öneri ve projelerle ilgili, belediyeler ister resmi web sitelerinde, isterse başka bir mecrada 'Fikir Havuzu' oluşturmalı, vatandaşlardan hizmetlerin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve hızlandırılması konusunun ötesinde, özellikle istihdama yönelik önerilerin ve fikirlerin en rantbl olanını, en yapılabilir olanının bulunarak hayata geçirilmesi gerekir..
Klasik, klişe belediye hizmetleri ile bir yere varılamadığı aşikar.. On yıllardır bu şehirde her şey aynı tas aynı hamam.. Artık bir şeyler değişsin, şehir üzerindeki ölü toprağını kaldırıp atsın istiyorsak, ortak akıl denilen o kültürü laf olmaktan çıkartıp, icraata dökmek gerektiği de elzemdir.
Devam edelim; günümüz teknoloji çağı.. Bir oyun dahi bir anda fenomen olabiliyor ve bu oyun ile ilgili farklı ülkelerde şampiyonalar, turnuvalar düzenleniyor..
Turizm alt yapısı olmayan bir şehir için Turizm Şehri demek ve bu konuda da yıllardan bu yana söylenen lafların dışında ortaya bir icraat koyamamakla, bu şehir turizm şehri olamaz.. Şehrin turizm şehri olabilmesi için öncelikle o şehrin tanınırlığı ve bilinirliği ile ilgili algıyı yüksek perdeden yapmak gerekir.. Turizm şehri Samsun diyoruz ama şehrimizin hiç bir yerinde turizm enformasyon büroları yok.. Bu şehre gelecek bir turistin bu şehirden alıp götürebileceği bir hediyelik eşyası yok.. Ve bu eşyaları rahatlıkla bulabileceği bir pazarı yok.. Otellerimiz işi kurtarmıyor.. Turist gezmek istiyor, gece hayatı istiyor, eğlenmek istiyor.. Sahilde etkinlik istiyor, animasyon ekibi istiyor.. Şehri gezip dolaşabileceği turlar istiyor.. Denizde tekne turları istiyor ama Samsun'da o tekne ile gezilebilecek bir koy da yok..
Sağ olsun limanımıza gelen anguslar şehrimizin tanıtımını bir kaç yıl evvel Atatürk Parkının civarına gelen turistlere çok güzel yaptı.. Kokudan burnunun direği kırılan ve Almanya'da yaşayan Türk bir bayan hatırlayın ne diyordu.. "Almanya'ya gittiğimde bunu herkese anlatacağım"
Bir kişinin bu şehir ile ilgili olumsuz anlatımını hafife alabilirsiniz belki! Ama emin olun bir şehrin olumsuz tanınması, kokan bir şehir olarak akılda kalması, gelecek olan turistlerinde önünü keser.. Eskiden Samsun'a Cruise gemileri ile turistlerde geliyordu ama uzun yıllardır artık gelmiyor.. Neden acaba!
Şehrin tanıtımı için basit olarak teknolojiye yeniden dönecek olur isek.. Teknolojiye ayak uydurulmalı, oyun şampiyonalarının burada yapılması için girişimlerde bulunulmalıdır. Ama sosyal ağları dahi kullanmayı bilmeyen yöneticilerin var olduğunu düşünürsek, bu alana ilgi duymalarını beklemek biraz hayalcilik olabilir.
Atakum sahillerinde dünyanın farklı sahil kentlerinde olduğu gibi kumsalda, kumlardan yapılacak sanatsal etkinliklerin önü açılabilir. Duvarlara resim yapan sanatçılar şehre davet edilerek, bu alanda yapılabilecek bir festival ile şehrin tanıtımına katkılar sağlanabilir. OffShore yarışları yapılmıştı bir zamanlar Samsun'da.. Yine ve yeniden neden yapılmasın..
Bu şehre bir drift sahası yada yarış pisti gibi bir alan kazandırılabilir.. Bu alanda sponsor firmalarla otomobil yarışlarının düzenlenmesi sağlanabilir. Rize Kaçkar dağlarında tahtadan yapılan ve LazBoard olarak isim yapan bir etkinlik ün yapabiliyor ve ilgi çekebiliyorsa Samsun'da bu işler neden yapılamasın.. Akdağ Kayak Merkezinde de kış turizmi ve sporlarına yönelik bu ve buna benzer festivaller, kayak yarışları gayet rahatlıkla yapılabilir..
Artık az laf çok icraat dönemi olmalı..
Neler yapılabilir mesela? Uluslararası Halk Dansları devam etmeli örneğin.. Bunun yanı sıra bu şehrin geçmişinde var olan Tütün Film Festivali yeniden hayat bulmalı.. Düşünsenize film festivali yapıyorsunuz, hazır Çiftlik caddesi de yeniden trafiğe açılacak, bu festivale gelecek ünlü sanatçıların o caddeden kortej eşliğinde geçtiklerini..
Yani bize turizmden önce, şehrin tanıtımına yönelik ses getirecek organizasyonlar lazım.. Şehrin tanıtımı başarılı bir şekilde yapılır ise turizm kendiliğinden canlanır, ve bu şehirde turistte olur...
Fikirleri, önerileri, projeleri özelleştirin mesela.. Devlet kurumları ile yürütülen projelerin tıkandığını , ilerleyemediğini görüyorsunuz.. Fikir Havuzlarını işte bunun için de kullanabilirsiniz.. Özelleştirin, güzelleştirin.. Bu şehrin insanlarından gelecek tüm akıl dolu önerilere, projelere, fikirlere kapınızı açın..
İşte size içi boş dediğimiz Ortak Akıl kültürünü nasıl doldurmanız gerektiğini aktardık.. Bizden bu öneriler geldi, hadi bir de şu Samsun'da fikir, öneri ve projeleri ile beyin yakacak gençlere, siyaseti aradan çıkartarak bir kulak verin, eğer o şişkin egolarınızı bir kenara bırakabilirseniz..