Bu köşe yazarı olarak aynı zamanda Ünye de köyünde fındık üretimi yapan bir üreticiyim. Yılda 1 ton fındık toplamaktayım. Öyle ki bu yıl fındık toplamaya gitmek bir yana fındığı toplayan işçilere bağış edelim.
Şimdi 1 ton fındığın maliyetini kısaca hesaplayalım.
1 ton fındık eğer kendisi tarafından toplanamaz ise 20 ameleye ihtiyaç vardır. 4 günde toplanır.Bir amelenin günlük yevmiyesi yemek hariç bu yıl 95TL, civarında gerçekleşmiştir 95x20=1900 TL. günlük çalışan yevmiyesi Toplam işçi gideri İşçilerin köyünden tarlaya ulaşım bedeli 100 TL.x4 gün =400 TL.10.000 ocak fın dığın dallarını budama bedelive ışkın alma 4.000 TL.Gübre 600 TL.Gübre işçiliği 150 TL.Alt alta toplanacak olur i
1.20 işçi 4 gün= 7.600 TL
2.Ulaşım bedeli 400 TL
3.Dal budama 4.000 TL
4.Gübre 600 TL
5.Gübre işçiliği 150 TL
Toplam 12.750 TL
Fındık hasadı alçak kısımlarda Haziran ayının sonlarında yüksek kısımlarda ise Temmuz ayı başlarında yapılır. Tüccarlar Haziran ayı itiariyle köylüden ürünlerini satın almaya başlar. Köylüde gerek okulların başlayacak olması nedeniyle gerekse kişisel borçlarını ödeyebilmek için bir an önce paraya dönmek ister. Bu arada hükümetin tavan fiyat açıklaması beklenir. Örneğin bu yıl tavan fiyat açıklanana kadar alım fiyatları 7 ile 10 TL. arasında gerçekleşmiştir.Köylü bu fiyat aralığında ürününü emeğini elden çıkarmak zorunda kalmıştır.
Hükümetin yaptığı tek icraat “ürünlerinizi sakın tüccara vermeyin bekleyin fındığınızı ucuza satmayın” önerileridir. Oysa çocuklar okula gidecektir Araya birde kurban bayramı girerse kurbanını kesecektir. Şimdi bu köylünün nasıl tüccarların insiyatifine terk edilmesi önlenecektir.
Bu yıl olduğu gibi köylünün tüccara ürününü teslim ettiği sattığı ürün hasadının sona erdiği dönemde tavan fiyat 14.500TL olarak açıklanarak bu fiyat üzerinden DMO tarafından satın alınacağı ilan edilir ise Buradan karlı çıkan köylü üreticimi yoksa uluslararası kartellere hizmet eden yerli işbirlikçiler mi olacaktır.Üstelik köylü yağmurlu havalarda ürünü yağmurdan nemden koruyacak. DMO nakliye ödeyecek bu olumsuzluklarda bonus olacak.
Fındık bu politikalar ile yok edilmiştir.Kentimizin markası alan tütünümüz de aynı yolu izlemiştir. Hayvancılığımızı zaten ifade etmeye hiç gerek yoktur. Sonrada kamuoyuna “Ekonomimiz uçuyor şöyle büyüdük böyle büyüdük” Hangi Türkiye burası konum atsanız da bizde orada yaşasak