Büyüklerimiz; 'Bir avuç toprağın verdiğini padişah veremez' derler. Canlıların yaşayabilmeleri için; hava, su, toprak yaşamın olmazsa olmazlarındandır.
Yani öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,
Yetmişinde bile, mesela zeytin dikeceksin.
Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,
Ölmekten korktuğun halde, ölüme inanmadığın için,
Yaşamak yanı ağır bastığı için. Nazım Hikmet Ran.
Zeytin ( olea eoropaea) Zeytingiller( oleaceae ) familyasından Akdeniz iklimine özgü, boyu on metreyi bulan sık dallı yayvan tepeli, yaprağı her mevsim yeşil olan bitkidir.
Meyvesi yenilir, zeytinyağı insanlar için yarayışlıdır. Zeytin ağacı zahmetli büyümesine rağmen, uzun ömürlü, dayanıklı ağaçtır. Mitoloji ve botanikte ki adı ölümsüz ağaçtır. İlyada Destanı'nda şair Homeros zeytinin ölümsüzlüğünü şöyle anlatır. Ben herkese aidim ve kimseye ait değilim. Sen gelmeden öncede buradaydım, sen gittikten sonrada burada olacağım.
Zeytin ağacının anlamı kutsallığın, bolluğun, bereketin, adaletin, sağlığın, barışın, arınmanın, yeniden doğuşun adıdır. İnsanlar için erdem ve değerlerin sembolü olan zeytin ağacı semavi dinlerin üç kutsal kitabı olan Kur'an-ı Kerim, İncil, Tevrat'ta kutsal ağaç olarak nitelendirilir.
Zeytin ağacına verilen değerler ve sözler; 'Devlet malı veya özel mülkiyet farkı olmaksızın, zeytin ağacını kesen veya deviren herkes mahkemede yargılanacaktır. Eğer suçlu bulunursa idam edilmek suretiyle cezalandırılacaktır.'( Aristoteles Atina Anayasası)
Zeytinle ilgili bazı güzel sözler şunlardır.
Tanrıça İsis'in meyvesi. Tanrı Ra’nın aydınlanma simgesi. Ağaçların kralı.
- Ve insanlık zeytinle doğar. Zeytin bütün ağaçların ilkidir.
- Bugünlerde kilo aldım, zeytini azaltmam gerek. – Dostluk ve para, zeytinyağı ve su gibidir.
– Zeytin ağacının vazgeçildiği yerde Akdeniz biter. ( George Duhame)- Sofradaki zeytini iki kerede yemek başlı başına bir sanattır. Zeytinin meyvesinin yararlarını saymakla bitmez. Yaprağının yararları nelerdir, ona bir bakalım.
Zeytin yaprağı insanlar için şifa deposudur. Zeytin yaprağı bağışıklık sistemini güçlendiriyor, karaciğeri onarıyor. Mikropları öldürüp hastalıkların birçoğunu tedavi ettiği söyleniliyor. Doğal antibiyotik vazifesi görüyor. Kalp-damar sistemini koruyor, kanser hastalıklarına karşı iyi geliyormuş.
Zeytinin insan beslenmesinde ki yerini ve önemini biliyoruz. Zeytinyağının besleyici değeri de tartışılmaz. Zeytin yaprağının faydalarının anlatalım;
- Zeytin yaprağı mikropları öldürüyor, bağırsak sistemimizi ve solunum yollarının çalışmasını düzene sokar.
- Zeytin yaprağının karaciğer yağlanmasını azaltıcı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Özellikle alkole bağlı karaciğer yağlanmasına şifa olduğu söylenir.
- Sinir hücrelerini Alzheimer, Parkinson hastalıklarından koruyucu özelliği vardır.
- E, C vitaminlerine benzerlik göstererek kalp, damar sağlığına koruyucu etkiler gösteriyor. Bu koruyucu etkisinin kan yağlarını ve damarlarda plakların birikimini azalttığı, kalp kasının hasarlaşmasını geçirdiği ortaya konulmuştur.
- Zeytin yaprağı antioksidan içeriği, hücrelerin genetik hasarlaşmasını önleyerek tümör oluşumuna karşı koruyucu etki sağlar.
- Zeytin yaprağını çay olarak içebileceğimiz gibi sirkesini de yapabiliriz. Yemeklerin içine ekleyerek tüketebiliriz.
- Zeytin yaprağının hepatit (B) gibi virüslere de koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Bu yüzden anti konserojenik etki gösterir.
- Zeytin yaprağı insülin direncini düşürerek şeker hastalarının yaşam kalitesini yükseltiyor. İnsülin direnci olanların sabah akşam tarçınla birlikte zeytin yaprağı çayı içmesini öneriyorlar.
- Yapılan çalışmalarda zeytin yaprağında bulunan maddelerin, cildin üst katmanlarını geçerek güneş yağına erken yaşlanmaya ve cilt kanserine neden olan UVB ışınlarına karşı kalkan vazifesi gördüğü belirtilmiştir. ( yakın bir gelecekte cilt ve güneş koruyucu kremlerde zeytin yaprağını göreceğiz.)
- Zeytin yaprağı kalp damarlarında ki kanın akışını arttırır, kanın pıhtılaşmamasını düzenler. Kan dolaşımını rahatlatır. Kalp rahatsızlıklarını, kalp krizlerini önler. (OLEUROPEİN) ismindeki madde içeriği ile kalp sağlığını korumada etkilidir.
- Zeytin yaprağıyla hazırlanan çay, hidrojen peroksit dediğimiz DNA’ya zarar veren bileşeni yok eder.
- Tansiyonu düşürür, vücuttan ödemi atar.
- Zeytin yaprağı kan şekerinin hızla yükselmesini engeller, tokluk kan şekerini düşürür.
- Zeytin yaprağı içerisinde bulunan vitaminler ve minareler sinir hücreleri için genetiksel bozuklukları düzeltir.
Kim bilir araştırıldığında başka hangi yararları ortaya çıkacaktır. Dünyanın sıcak ikliminde yetişen, uzun ömürlü bu bitkiye saygı ve minnet duymalıyız. Zeytin yaprağı çayı yapılışını da kısaca anlatalım. Dört-beş zeytin yaprağı, bir adet kabuklu tarçın, bir dilim kabuklu limon, üzerine kaynattığımız suyu döküp beş dakika kadar demlenmeye bırakın. Ve için. Günde iki- üç bardak içilebilinir. Dolaba konularak soğuk çay olarak da içebilir siniz? Sağlıcakla içiniz.
Zeytin ağacının uzun ömürlü oluşunun sırrı beklide kendi özünde taşıdığı vitamin, mineral değerlerinde olsa gerek. Ölüm nereden ve nasıl gelirse gelsin, yeter ki sağlıcakla gelsin.